ΥΠΟΙΚ: «Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις»

Καμία ανησυχία για τις αλλαγές που έρχονται στον Συνεργατισμό διαβεβαιώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφερόμενος για πρώτη φορά, στα επικρατέστερα σενάρια, για την μορφή του Φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ολοταχώς προς την δημιουργία Φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρά η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τον Φορέα, ως την μοναδική εφικτή και αποτελεσματική λύση για την επίλυση του καυτού ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δύο είναι οι επιλογές για την δημιουργία του Φορέα. Ενώ σε κάθε περίπτωση, καταλυτική για την τελική μορφή που θα πάρει ο Φορέας, θα είναι η ποιότητα του ενδιαφέροντος που θα επιδείξουν με τις δεσμευτικές τους προτάσεις, οι δυνητικοί επενδυτές στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Αυτό παραπέμπει, στην δημιουργία Φορέα, στον οποίο θα υπαχθούν είτε τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού είτε τα κόκκινα δάνεια, όλου του τραπεζικού συστήματος.

  • Αν μέσα από το επενδυτικό ενδιαφέρον, προκύψει επένδυση καινούργιων κεφαλαίων σε μια διαχωρισμένη τράπεζα, χωρίς δηλαδή τα ΜΕΔ, τότε αυτό θα σημαίνει ότι το κράτος θα αποκτήσει τα ΜΕΔ μέσω ενός Φορέα διαχείρισης.
  • Στην περίπτωση που δεν προκύψει σενάριο διαχωρισμού της τράπεζας, μπορεί να επανέλθουμε αμέσως μετά και να δημιουργήσουμε το Φορέα χρησιμοποιώντας το ποσό των 2,5 δισ.,

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, διαβεβαιώνει , πως είτε στο ένα είτε στο άλλο σενάριο δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στον Συνεργατισμό. Ενώ όλες οι ενέργειες γίνονται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Χάρης Γεωργιαδης σημείωσε πως μετά την κατάθεση από το κράτος των δύο δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων ευρώ, στην Συνεργατική Κυριακή Τράπεζα, έχουν σταματήσει οι εκροές καταθέσεων.

«Η έμπρακτη αυτή στήριξη δεν έγινε, διότι το χρειαζότανε η Τράπεζα, αλλά για τους πολίτες: για να δουν ότι σε κανένα θεωρητικό ενδεχόμενο δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις τους,» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Μέσα από τις αλλαγές που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές αρχές, αυτό που επιδιώκεται να γίνει είναι μια ομαλή μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς προς όφελος της οικονομίας, των καταθετών, των δανειοληπτών και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος.

Στη νέα τράπεζα που θα προκύψει μετά το διαχωρισμό θα μεταφερθούν οι καταθέσεις, με τους ίδιους όρους.

Τα σχετικά νομοσχέδια είπε βρίσκονται ενώπιον της νομικής υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως θα κατατεθούν στη βουλή προς έγκριση.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.