Σε επτά χρόνια η μείωση των κόκκινων δανείων

Τον διπλάσιο χρόνο από τον μέσο όρο της Ευρώπης θα χρειαστεί η Κύπρος για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης DBRS.

Επτά χρόνια υπολογίζει ο διεθνης οίκος αξιολόγησης DBRS ότι θα χρειαστούν για να πέσουν κάτω από το 5% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο και δέκα χρόνια στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου θα χρειαστούν κατά μέσο όρο στις ευρωπαϊκές τράπεζες γύρω στα 4 χρόνια προτού μειωθούν τα ποσοστά των Μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 5% με τον υφιστάμενο ρυθμό μείωσης, ωστόσο σε Κύπρο και Ελλάδα οι εκτιμήσεις του είναι ότι θα χρειαστεί ο διπλάσιος χρόνος. 

Εκτιμά ακόμα ότι σε Ιταλία θα χρειαστούν 5 χρόνια, σε Πολωνία 4 χρόνια, σε Ιρλανδία και το Βέλγιο γύρω στα 3 χρόνια, σε Ισπανία και Σλοβενία 2 χρόνια και σε Γαλλία λιγότερο από 1 χρόνο. 

Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής αρχής τραπεζών τα οποία δέιχνουν δείχνουν σχεδόν μία στις δύο τράπεζες στην Ευρωπαική Ένωση ποσοστό 45% είναι τράπεζες με υψηλά επίπεδα ΜΕΔ και με συνολικά 629 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από εκείνες τις τράπεζες για να φτάσουν σε ποσοστά κάτω του 5% θα είναι για μείωση 54% του υφιστάμενου αποθέματος τους σε ΜΕΔ ή 340 δισεκατομμύρια, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης. 

Επίσης, σημειώνεται, υπάρχει μεγάλη ανισότητα στο επίπεδο μείωσης αυτών των δανείων και χρειάζεται σε τράπεζες που έχουν ψηλά ΜΕΔ σε Κύπρο και Ελλάδα να καταφέρουν να τα μειώσουν κατά 90% σε σχέση με 5% από τράπεζες στη Γαλλία. 

Στέλλα Κόκκινου - Γεωργιάδου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.