Κάθε κατάθεση είναι διασφαλισμένη λέει ο ΥΠΟΙΚ. Γεννιέται ο φορέας κόκκινων δανείων

Κάθε κατάθεση στον Συνεργατισμό ή σε άλλη τράπεζα, είναι διασφαλισμένη, διαβεβαιώνει ο Χάρης Γεωργιάδης. Η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την Τράπεζα με την έκδοση ομολόγων, φαίνεται ότι έβαλε τέλος στην αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, να σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων.

Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στον Συνεργατισμό. Μετά την κατάθεση, υπό την μορφή κρατικού ομολόγου, από την κυβέρνηση των δύο δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων ευρώ, στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, τερματίστηκε η εκροή καταθέσεων. Με τον υπουργό Οικονομικών, να διαβεβαιώνει όλους τους καταθέτες, πως οι καταθέσεις τους, είτε στον Συνεργατισμό, είτε στις άλλες συστημικές τράπεζες του τόπου είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Όπως εξήγησε «Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν σταματήσει οι εκροές καταθέσεων από το Συνεργατισμό. Αυτό που πράγματι μπορώ να πω, είναι πως και με συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν αναληφθεί τις τελευταίες ημέρες, η σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος είναι διασφαλισμένη, η κάθε κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα και σε Συνεργατική είναι επίσης διασφαλισμένη.»

Ο υπουργός Οικονομικών, επιβεβαίωσε τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε την Τρίτη ο ΑΝΤ1, για την εισαγωγή, την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, των κρατικών ομολόγων αξίας δύο δισεκατομμυρίων 350 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία η κυβέρνηση ενίσχυσε το Συνεργατισμό.

Παράλληλα, τόνισε πως το συγκεκριμένο ποσό δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, καθώς όπως εξήγησε το ποσό δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κάποιο έλλειμμα, αλλά είναι κατατεθειμένο σε ομόλογα. Ενώ σημείωσε, πως ανάλογα με τον επενδυτή που θα επιλεγεί, μέρος αυτού του ποσού, θα μπορεί να αποσυρθεί.

Οι δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη, έγιναν μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με το Κίνημα Οικολόγων και την Αλληλεγγύη κατά τις οποίες προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προθέσεις της κυβερνήσεις για το μέλλον του Συνεργατισμού και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο στην μελέτη και στους σχεδιασμούς για την σύσταση Εξωτραπεζικού Φορέα, που θα αναλάβει σε αρχικό στάδιο όλα τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού και στη συνέχεια όλων των κυπριακών τραπεζών.

Απαλλάσσοντας όλο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία του τόπου, από τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η τελική μορφή του νομοθετικού πλαισίου, για τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας του Εξωτραπεζικού Φορέα, θα εξαρτηθεί από τον επενδυτή που θα επιλεγεί.

«Λειτουργούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον και προκύπτουν αυστηροί και συγκεκριμένη ευρωπαϊκοί εποπτικοί κανόνες οι οποίοι καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.» αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.


Την ίδια στιγμή, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εξεύρεση επενδυτών στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και όπως πληροφορούμαστε στην Κύπρο, βρίσκεται κλιμάκιο της CityGroup η οποία ανέλαβε την όλη διαδικασία, με επικρατέστερη ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων την 30η Απριλίου.

Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις Γιώργου περδίκη και Ελένης Θεοχάρους, η αποξένωση, δηλαδή ο διαχωρισμός του Συνεργατισμού, από τα κόκκινα δάνεια, με την σύσταση του Εξωτραπεζικού Φορέα, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους, παρά τις επιφυλάξεις, την πλειοψηφία των κομμάτων.

«Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες όμως θα είναι τελικά επωφελείς για την οικονομία και τους συμπολίτες μας, διασφαλίζοντας το λέω ξανά τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.» εξηγεί ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ο εξωτραπεζικός φορέας για την διαχείριση των ΜΕΔ, παρά τις δυσκολίες και το κόστος, κρίνεται από την πλειοψηφία, ότι προσφέρει προοπτικές, διευκολύνσεις και περιθώρια.Κυριάκος Κυριακίδης