Αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις πραγματικές ποσότητες "Καλυψώ"

Εξαιρετικής ποιότητας φυσικό αέριο, ανακαλύφθηκε στο στόχο Καλυψώ, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, αυξάνει σημαντικά τα αποθέματα της Κύπρου. Η εταιρία ΕΝΙ στην ανακοίνωση της, κάνει λόγο για κοίτασμα τύπου ΖΟΡ. Αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις πραγματικές ποσότητες στο Καλυψώ, αλλά και για το διπλανό οικόπεδο δέκα, το πιο ελπιδοφόρο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.


Παράταση στην αγωνία, για τις ποσότητες φυσικού αερίου στο ΚΑΛΥΨΩ. Ανακοινώνοντας σήμερα τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο τεμάχιο έξι, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας καθαρό φυσικό αέριο στον ταμιευτήρα, όμως, όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ποσότητες.

Όπως είπε ο Υπ. Ενέργειας «Λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν κατέστη δυνατόν να έχουμε πλήρη εκτίμηση των ποσοτήτων ή το εύρος των ποσοτήτων του ΦΑ και γι’ αυτό τον σκοπό η κοινοπραξία ΕΝΙ/ΤΟΤΑL θα χρειαστεί να κάνει περισσότερες μελέτες τις επόμενες εβδομάδες για να καταδείξουν με περισσότερη ευκρίνεια τις ποσότητες φυσικού αερίου.»

Ιδιαίτερα σημαντικό, κρίνει η Λευκωσία και το λεκτικό με το οποίο η εταιρία ΕΝΙ που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ιταλίας, επιβεβαίωσε με ανακοίνωση της, την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στο στόχο Καλυψώ.

Το Καλυψώ 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη (φυσικού) αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων τύπου Ζορ, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η γεώτρηση έγινε σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα.

Ο ακριβής καθορισμός των ποσοτήτων, θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες πέντε με έξι εβδομάδες, ύστερα από νέες έρευνες σε άλλα σημεία του Καλυψώ.

Έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα και υγρών και πετρωμάτων. Θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης.

Πάντως, όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, από τις ενδείξεις φαίνεται ότι οι ποσότητες, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν την συνολική αντίστοιχη ποσότητα που βρέθηκε στο οικόπεδο ΑΦΡΟΔΙΤΗ, δηλαδή, τα τεσσεράμισι, τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ωστόσο, πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς όπως επισήμανε και ο υπουργός Ενέργειας, πρόκειται για τη δεύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αυξάνει σημαντικά τα αποθέματα της Κύπρου σε φυσικό αέριο.

Επιπλέον και σημαντικότερο θεωρείται, το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της κοινοπραξίας ΕΝΙ ΤΟΤΑΛ, εκτός από το ΚΑΛΥΨΩ, τα ίδια γεωλογικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά με το γιγαντιαίο αιγυπτιακό ΖΟΡ, εντοπίζονται και στα γειτονικά οικόπεδα και ιδιαίτερα, στο τεμάχιο 10, το οποίο θεωρείται το πιο ελπιδοφόρο σε ποσότητες φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη. Με τον Γιώργο Λ

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.