Στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή η Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, τον χειρισμό των θεμάτων προσωπικού στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων, την περίοδο 2013 μέχρι 2016. Υποστηρίζοντας πως μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στην Εταιρία, ο χειρισμός αυτός οδηγεί σε συνεχιζόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Παράλληλα, επιφυλάσσεται να εξετάσει το θέμα με ενδεχόμενη παραπομπή του στον Γενικό Εισαγγελέα.Ο έλεγχος που διενεργήθηκε αφορά την περίοδο 25 Οκτωβρίου 2013 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, τα σημαντικότερα ευρήματα αφορούν:

-Μη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων αναφορικά με τους προϋπολογισμούς της ΕΥΚ 
-Προσλήψεις προσωπικού
-Εφαρμογή νέων κλιμάκων μισθοδοσίας χωρίς τη λήψη της εκ των προτέρων έγκρισης του υπουργείου Ενέργειας και υπουργείου Οικονομικών 
-Παραχώρηση της κρατικής χορηγίας από το ΥΠΟΙΚ χωρίς να ικανοποιείται σχετικός όρος σε σημείωση των περί των προϋπολογισμών του κράτους νόμων για μειώσεις των απολαβών του προσωπικού της ΕΥΚ


Στη συνέχεια, προστίθεται πως με την λήψη και των θέσεων της Εταιρίας Υδρογονανθράκων επί των ευρημάτων του ελέγχου, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα αποφασίσει κατά πόσον συντρέχουν λόγοι να εισηγηθεί στον υπουργό Ενέργειας την παραπομπή του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν από την πρόεδρο και τα μέλη της ΕΥΚ, αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιά που υπέστη η ΕΥΚ εξαιτίας των πράξεων ή παραλείψεων τους. 

Ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της ΕΥΚ, από τις 3 Οκτωβρίου 2012 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 διενεργήθηκε από ιδιωτικό Οίκο, και από δεύτερο ιδιωτικό ελεγκτικό Οίκο για την περίοδο 2014 έως 2016.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.