Ντάισελμπλουμ: H Κύπρος άνοιξε τον δρόμο για την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη

Η κυπριακή κρίση το 2013, άνοιξε το δρόμο για την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός πολιτικός, σημειώνει ότι υπήρξε συμφωνία για το αρχικό σχέδιο του κουρέματος καταθέσεων, κάτω από τις εκατό χιλιάδες ευρώ και παραδέχεται ότι δεν έπεισε την κοινή γνώμη πως το μέτρο δεν παραβίαζε την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμως από σήμερα νέος Πρόεδρος του Eurogroup, είναι ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξή του στην Financial Times ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παρέδωσε σήμερα την θέση του Προέδρου του Eurogroup, στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι τα όσα έγιναν με την διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, το 2013, άλλαξαν το παιχνίδι, κατά την έκφραση του, στην Ευρώπη και άνοιξαν το δρόμο για την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη. Με τον συνδυασμό πλέον, μηχανισμών στήριξης του χρηματοοικονομικού συστήματος, με την θέσπιση κανόνων για την αξιοπιστία των πιστωτών, δηλαδή των καταθετών. 

Ο Ολλανδός πολιτικός δήλωσε ότι μετανιώνει για αυτό το επεισόδιο της κυπριακής κρίσης, και σημειώνει ότι υπήρξε συμφωνία και για το πρώτο σενάριο για κούρεμα καταθέσεων κάτω από τις εκατό χιλιάδες ευρώ: "Το πρώτο σενάριο που συμφωνήθηκε, είχε επικριθεί έντονα για την επιβολή εισφοράς στους καταθέτες των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ που κανονικά θα προστατεύονταν από το δίκαιο της ΕΕ. Αυτό δεν είχε πείσει την κοινή γνώμη ότι το σχέδιο δεν παραβίασε την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων της ΕΕ. Πραγματικά λυπάμαι για το επεισόδιο, παρόλο που η σχετική πρόταση ήταν εισήγηση της Κυπριακής κυβέρνησης". 

Για να επισημάνει στη συνέχεια, πως η κυπριακή κρίση ταρακούνησε ολόκληρη την Ευρώπη και αποτέλεσε, την αιτία για την τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης:"Η κίνηση (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο) κατέστησε σαφές σε όλους τους καταθέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών, ότι θα έπρεπε να αναμένουν να βρεθούν στην ίδια θέση για απώλειες. Ήταν ένα "παιγνίδι αλλαγής" με προεκτάσεις πέραν της Κύπρου. Αυτό άνοιξε το δρόμο για μια τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, η οποία θα συνδυάζει μηχανισμούς υποστήριξης σε επίπεδο ΕΕ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με κανόνες για την ευθύνη των πιστωτών". 

Δηλώνει πάντως, πολύ ικανοποιημένος από την δημιουργία της ευρωπαϊκής αρχής Τραπεζών και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα: "Τα επιτεύγματα της Τραπεζικής Ένωσης "είναι τεράστια". Έχει αναγκάσει τις τράπεζες να ξεκινήσουν πραγματικά να καθαρίζουν το χάος, να εξετάζουν τους ισολογισμούς τους, να κοιτάξουν τις απώλειές τους, να δημιουργήσουν περισσότερες προβλέψεις, να πουλήσουν κακά χαρτοφυλάκια, να πάνε στις αγορές και να προσελκύσουν νέα κεφάλαι"α. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρέδωσε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, το καμπανάκι του Γιούρογκρουπ, στον νέο Πρόεδρο Μάριο Σεντένο. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε στην πορτογαλική πρεσβεία στο Παρίσι όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Πορτογάλος πολιτικός. Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.