ΠτΔ:Αψογη η συνεργασία με τον Γ.Ελεγκτή παρά τις διαφωνίες

Αλλαγή κουλτούρας στο πνεύμα της ατιμωρησίας που επικρατούσε στους δημόσιους υπάλληλους, διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος επέδωσε σήμερα την ετήσια Έκθεση του για το 2016 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος συνεχάρη για το έργο του και σημείωσε την άψογη συνεργασία που έχουν, παρά τις όποιες διαφωνίες είχαν ως προς τις αρμοδιότητες.

Παραδίδοντας την Έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο όγκος της Έκθεσης έχει σμικρυνθεί κατά πολύ και ο λόγος είναι γιατί η υπηρεσία, στη βάση εισήγησης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, έχει αλλάξει την πρακτική ετοιμασίας των θεμάτων και εκδίδει επιμέρους εκθέσεις για κάθε θέμα το οποίο ολοκληρώνει.
 
Ως εκ τούτου, στην Έκθεση αυτή περιλαμβάνεται, όπως είπε, ο κατάλογος των Εκθέσεων που έχουν εκδοθεί καθώς και η έκθεση ελέγχου επί της δημοσιονομικής έκθεσης που έχει εκδώσει η Γενική Λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σας την παραδίδω και ευχαριστώ ακόμη μια φορά για τη συνεργασία μας», είπε.

 
Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον κ. Μιχαηλίδη για ακόμη μια φορά για το έργο της υπηρεσίας του. «Ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μου, ξέρετε πολύ καλά τις θέσεις μου, η άτεγκτη στάση είναι απαραίτητη προκειμένου να παταχθούν οι οποιεσδήποτε καταχρήσεις, είτε εξουσίας, είτε διασπάθισης δημόσιου χρήματος», είπε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η μέχρι σήμερα συνεργασία τους ήταν άριστη. «Αυτό που είχα πει πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια ήταν με την ολοκλήρωση των  ερευνών να δημοσιοποιούνται έτσι ώστε να είναι πάντοτε τεκμηριωμένες», είπε και πρόσθεσε πως μπορεί να υπήρξαν και από τις δύο πλευρές διαφωνίες, κάτι που είναι και ανθρώπινο, ως προς τις αρμοδιότητες περισσότερο πάρα ως προς τον τρόπο λειτουργίας, ωστόσο η συνεργασία ήταν άψογη. «Εύχομαι το καλύτερο και να συνεχίσετε έτσι το έργο σας για το καλό του τόπου μας», κατέληξε.
 
Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση της Έκθεσης, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως πλέον μετά τη συμπλήρωση του ελέγχου του κάθε οργανισμού, η Έκθεση συντάσσεται και δημοσιοποιείται. Αυτό, σημείωσε, αντιμετωπίζει τα προβλήματα διαρροών των εκθέσεων και τις καθιστά και πιο εύχρηστες.


Αλλαγή κουλτουρας 


Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως στη βάση των εισηγήσεων των Βρετανών εμπειρογνωμόνων υπάρχει προσπάθεια αναβάθμισης του τρόπου που εφαρμογής των διεθνών προτύπων που ακολουθεί η Υπηρεσία κάτι που έχει αρχίσει, όπως είπε, ήδη να αντικατοπτρίζεται στις Εκθέσεις που εκδίδονται.

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει αλλαγή κουλτούρας στην Κύπρο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως σιγά σιγά, όχι μόνο λόγω του έργου των διωκτικών αρχών, αλλά και λόγο αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών που επιδεικνύουν πλέον μηδενική ανοχή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, «ναι αυτό το πνεύμα ατιμωρησίας που ήταν καλά εμπεδωμένο στη Δημόσια Υπηρεσία, έχει αρχίσει σιγά σιγά να διαλύεται».
 
 *Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανώλη 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.