Σε μια τριετία 269 δάνεια ΕΤΕπ σε μικρομεσαίους

Μελέτη για τους λόγους επιτυχίας του Σχεδίου χρηματοδότησης, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, παρουσίασε σήμερα σε ειδική τελετή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακολούθησε η υπογραφή δύο νέων συμφωνιών, με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα.

Σε τέσσερις παράγοντες, οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Μελέτη Αξιολόγησης των Σχεδίων της Τράπεζας, αυτοί είναι:

-Οι κυβερνητικές εγγυήσεις που δόθηκαν για τα δάνεια

-Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης

-Η υλοποίηση του προγράμματος από τις Τράπεζες

-Ο χρόνος που έγινε το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση

Οι χρηματοδοτήσεις που διοχετεύθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω δέκα κυπριακών τραπεζών, το διάστημα 2014-2016, ανήλθαν συνολικά στα 269 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δόθηκαν

-Τουριστικό τομέα 43%

-Εμπόριο 14%

-Μεταποίηση 13%

-Παιδεία 7%

-Υπηρεσίες Υγείας 7%

Την ικανοποίηση του για την επιτυχία του σχεδίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

«Σε μια τριετία, έχουν χορηγηθεί 269 δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν οδηγήσει σε 340 νέες επενδύσεις συνολικής αξίας 440 εκ. Υπήρξε συμβολή στην μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Έχουν δημιουργηθεί 821 νέες θέσεις εργασίας.»

Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε η υπογραφή δύο νέων συμφωνιών Δανείου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 25 εκατομμυρίων ευρώ με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και 40 εκατομμυρίων ευρώ και με την Ελληνική Τράπεζα για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.


 «Μαζί με τα 40 εκ. από την ΕΤΕπ θα βάλει και η Ελληνική Τράπεζα ακόμη 13,36 εκ. δηλαδή σύνολο 53,36 εκ. από δικά της κεφάλαια τα οποία θα προοριστούν για χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες και σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης,» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης.

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Γιάννης Μάτσης, ανέφερε πως «Είναι η τρίτη φορά που υπογράφει η ΣΚΤ με την ΕΤΕπ, ενώ στο πλαίσιο της προηγούμενης υπογραφής συμφωνιών δόθηκαν 116 δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέσο όρο δανείου στις 215 χιλ.»

Η διευθύντρια της ΕΤΕπ για την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη Ανίτα Φάστενμπεργκ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνολικού ύψους 615 εκατομμυρίων ευρώ, με 340 νέες επενδύσεις.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.