€2,6 δις για τις κοινωνικές ομάδες. Στο μέτρο του δυνατού η επαναφορά επιδομάτων, τονίζει η Υπ. Εργασίας

Στα 2,6 δισ ευρώ, θα ανέλθουν συνολικά οι κοινωνικές δαπάνες και η κοινωνική ασφάλιση, το 2018. Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέλυσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλης τον προϋπολογισμό του υπουργείου της για την επόμενη χρονιά.Ο προϋπολογισμός του υπουργείου εργασίας, το 2018, ανέρχεται στα 929 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 93%, αποτελεί δαπάνες για κοινωνική πολιτική και επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες και άτομα με αναπηρίες, το 5% αντιστοιχεί στους μισθούς και 2% στα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Για την κοινωνική ασφάλιση, το ποσό ξεπερνά το ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ:


"Φτάνουν στο 1,7 δισ. και καλύπτουν μεταξύ άλλων ανεργιακό επίδομα, επίδομα μητρότητας και επίδομα πατρότητας. Συνολικά, οι κοινωνικές δαπάνες και η κοινωνική ασφάλεια φτάνουν στα 2,6 δισ ευρώ". 

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό και απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις των μελών της επιτροπής Οικονομικών η υπουργός Εργασίας επισήμανε τον στόχο για επαναφορά επιδομάτων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας και την προσπάθεια επαναφοράς στην εργασία, εκείνων των προσώπων που εγκλωβίζονται στα επιδόματα 
Απέδωσε τη μείωση του αριθμού των χαμηλοσυνταξιούχων στο έλεγχο που δινεργείται για πρώτη φορα: 

"Δεν μπορώ να αποδεχθώ το αίτημα της ΕΚΥΣΥ ΠΕΟ, να βάλω χαμηλοσυνταξιούχους με καταθέσεις μέχρι €100.000 να είναι δικαιούχοι της μικρής επιταγής". Αποκλείεται. 

Πρόσθεσε επίσης, πως όσοι λάμβαναν δημόσιο βοήθημα και η περιουσία τους είχε δεσμευτεί και πλέον είναι λήπτες ΕΕΕ, η περιουσία τους έχει αποδεσμευτεί. 
Αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για μείωση από το δώδεκα τοις εκατό, είτε στο μισό ή καθόλου, της ετήσιας αποκοπής, από την σύνταξη ανδρών που υπηρέτησαν για τρία χρόνια στην Εθνική Φρουρά, την περίοδο της τουρκικής εισβολής, εάν επιλέξουν πρόωρη αφυπηρέτηση. 

Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, στην εισοδηματική ανισότητα, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ: 

"Ο προϋπολογισμός του υπουργείου εργασίας δεν προβλέπει αλλαγή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της υποταγής στο Μνημόνιο μανιφέστο". 

Με τον Προϋπολογισμό του 2018, συνεχίζουν να διευρύνονται οι κοινωνικές πολιτικές και τα διαθέσιμα κονδύλια, ήταν η απάντηση του Δημοκρατικού Συναγερμού: "Σε αυτή την κατεύθυνση, ανάλογα με τα πραγματικά περιθώρια που δημιουργούν η ανάπτυξη στην οικονομία και τα πλεονάσματα στη δημοσιονομική διαχείριση, θα συνεχίσει να κινείται και στα επόμενα χρόνια η διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Με μεγαλύτερη φροντίδα για όλες τις ομάδες πληθυσμού για τις οποίες θέλουμε να δείχνει ευαισθησία η Πολιτεία". 

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και της υπουργού εργασίας προσωπικά, κατέληξε, είναι η παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.