Αποζημίωση: Ακόμα 166 εκατ. στα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων

Την απόφαση της Κυβέρνησης να διαθέσει επιπλέον 166 εκατομμύρια ευρώ, για πρόσθετη και σταδιακή αποζημίωση, για τα μέλη των Ταμείων Προνοίας που είχαν υποστεί ζημιές από το κούρεμα του 2013, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το δεύτερο Σχέδιο επιπρόσθετης αναπλήρωσης για τα μέλη των ταμείων προνοίας που είχαν υποστεί ζημιές από το κούρεμα του 2013, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Προνοεί την διάθεση στους δικαιούχους, επιπλέον 166 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό 22,5%, καθώς ήδη από το 2013 2014 είχε δοθεί αποζημίωση ύψους 302 εκ. ευρώ προς τα Ταμεία Προνοίας που έχουν υποστεί ζημιά. Εκ των οποίων τα 227 εκατομμύρια αφορούσαν Ταμεία Προνοίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν το Ταμείο Προνοίας του προσωπικού της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Από τα δύο σχέδια, θα ωφεληθούν περισσότεροι από 30.000 συμπολίτες μας, με τον σημαντικό περιορισμό της ζημιάς που είχαν υποστεί. 

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε: "Με αυτή τη δεύτερη επιπρόσθετη αναπλήρωση υλοποιείται ο πολιτικός στόχος, η δέσμευση για περιορισμό της ζημιάς για το κάθε μέλος στο 25%, άρα κάλυψη του 75%, με ανώτατο όριο βέβαια τις 100.000 ευρώ ανά μέλος, ούτως ώστε να μην τίθεται τα μέλη των Ταμείων Προνοίας σε ευνοϊκότερη μοίρα από τους ίδιους τους καταθέτες. 

Ενώ, οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο. Και με την έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές στο κάθε μέλος, το οποίο θα συμπληρώνει το όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή το 65ο έτος της ηλικίας του. 

Σημειώνεται όπως όσοι έχουν αφυπηρετήσει από το 2013 μέχρι σήμερα, αμέσως θα καταστούν δικαιούχοι. 

Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία όπως ανακοινώθηκε σήμερα, αποπλήρωσε την περασμένη Τρίτη πρόωρα ποσό 288 εκ ευρώ, από το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έτσι, το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Ταμείο υποχώρησε στα 700 εκ., σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους ενέκρινε τόσο το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ όσο και το διοικητικό συμβούλιο (ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. 


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.