Ακριβαίνουν τα δάνεια

 

Νέες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων αναμένονται το επόμενο διάστημα στην Κύπρο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό των κυπριακών νοικοκυριών.

 

Παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, προς τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα δανειστικά τους επιτόκια, εντούτοις το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον οδηγεί τα πράγματα ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Κύπρου Χάρης Πουαγκαρέ ανέλυσε τους λόγους που οδηγούν σε νέες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας η πιστωτική επέκταση σημείωσε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα μειώθηκε απότομα το Μάρτιο του 2012 στο 4,2% από 7,1% το Φεβρουάριο του 2012 και 7,9% το Μάρτιο του 2011.

Ο Χάρης Πουαγκαρέ εξήγησε που οφείλεται η μείωση τόσο στη ζήτηση όσο και στην έγκριση δανείων.

Σύμφωνα πάντα με την Κεντρική Τράπεζα τα καταναλωτικά δάνεια εξακολουθούν να μένουν στάσιμα και αυξήθηκαν το Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 0,9% έναντι αύξησης 0,6% το Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα τα στεγαστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν στο 4,5% από 4,8%, ενώ στα επιχειρηματικά δάνεια, η αύξηση περιορίστηκε στο 7,2% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα.

Το σύνολο των χορηγήσεων στο σύστημα ανήλθε στα €68 δισ. σε σύγκριση με €63,1 δισ. το Μάρτιο του 2011.

Τέλος, όσον αφορά τις καταθέσεις, το Μάρτιο αυξήθηκαν κατά €1,1 δισ. στα €70,7 δισ. από €69,6 δισ. το Φεβρουάριο του 2012 και €68,7 δισ. το Μάρτιο του 2011.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.