Λιγότεροι Κύπριοι με ιδιόκτητη κατοικία

 

Σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία εμφανίζεται το ποσοστό των Κυπρίων που ζούσαν σε ιδιόκτητη κατοικία το 2009.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην έκδοση που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ποσοστό των Κυπρίων που ζούσαν σε ιδιόκτητη κατοικία μειώθηκε από το 86% που ήταν το 1999 και 83,1% το 2002 στο 76,9%.

Αυτό σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα αποδίδεται στο ότι νεαρά ζευγάρια ή ακόμα και απόφοιτοι μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους επιλέγουν να ενοικιάζουν κατοικίες, όπως επίσης και στην κάθοδο μεταναστών οι οποίοι προτιμούν το καθεστώς ενοικίασης.

Τη δική του ανάλυση για τη μείωση του ποσοστού των Κυπρίων που ζούσαν σε ιδιόκτητη κατοικία έδωσε μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ και ο εκτιμητής ακινήτων, Παύλος Λοϊζου.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αρκετά υψηλό ποσοστό των κυπριακών νοικοκυριών και συγκεκριμένα το 38,6% έχει υποθηκεύσει την κύρια κατοικία του με σκοπό να λάβει κάποιο στεγαστικό δάνειο με τη σταθμισμένη μέση αξία της υποθήκης να φθάνει τις 105,483. Το αντίστοιχο ποσοστό του 1999 ήταν στο 41% και το 2002 ελαφρώς χαμηλότερο στο 37,5%.

Η ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι αυτή που έχει με το μεγαλύτερο μερίδιο στεγαστικών δανείων και αυτή που έχει υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους.

Παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών με υποθήκη άλλη ιδιοκτησία, εντοπίζεται στο ηλικιακό εύρος 50-59, γεγονός που αντικατοπτρίζει το αναμενόμενο γεγονός ότι δηλαδή οι ενήλικες οικογενειάρχες πρώτα τακτοποιούν το θέμα της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού τους και κατόπιν, εάν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, επενδύουν σε δευτερεύουσα κατοικία ή εξοχικό.

Τέλος ποσοστό 74,7% των νοικοκυριών που έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία τους χρησιμοποιούν τα χρήματα που δανείζονται για την αγορά ή ανέγερση της κατοικίας, ενώ ποσοστό 12,2% για την επισκευή ή την ανακαίνιση της.

 

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.