Ο εννιάλογος του κρατικού μισθολογίου

Παραχώρηση μηδενικών αυξήσεων, αλλά ναι στις προσαυξήσεις, την διετία 2017-2018, αποπαγοποίηση των προαγωγών και εισαγωγή μηχανισμού για την βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου, προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία πλαίσιο, που υπέγραψαν σήμερα υπουργείο οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ.

Εννέα σημεία προβλέπει η συμφωνία πλαίσιο που υπέγραψαν σήμερα εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Βάσει της συμφωνίας δεν θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις τη διετία 2017, 2018, ενώ θα καταβληθούν οι ετήσιες προσαυξήσεις.

Εισάγεται μηχανισμός, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών «Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο, το οποίο από τη μια ικανοποιεί τους εργαζομένους και από την άλλη διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και κυρίως του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.»

Πρόνοια της συμφωνίας είναι επίσης και η προώθηση νομοσχεδίου για αποπαγοποίηση των προαγωγών στο δημόσιο τομέα, αλλά συνέχιση επ΄ αόριστον, της παγοποίησης των προσλήψεων.

Ο Υπουργός εξηγεί ότι «Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας διπλός στόχος, από τη μία παραμένει η συγκράτηση της στελέχωσης της δημόσιας υπηρεσίας, ένας πολύ σημαντικός στόχος και πρέπει να σας πω ότι μέχρι το τέλος του 2016 το μέγεθος της δημόσιας υπηρεσίας, ο αριθμός των εργαζομένων είναι μειωμένος σε σχέση με το 2012 κατά 4.100 άτομα.»

Η συμφωνία προβλέπει επίσης, τη κατάργηση αριθμού μονίμων θέσεων εντός του 2017 ή με τον Προϋπολογισμό του 2018

Παράλληλα, βελτιώνεται η αποζημίωση που είναι μειωμένη από το 2013 σε όσους εργάζονται με το σύστημα υπερωρίας και βάρδιας, με ποσό που συνολικά ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια 500 χιλιάδες ευρώ και αφορά κυρίως, νοσηλευτές, αστυνομικούς και υπαλλήλους του τμήματος δασών.

Μέχρι το τέλος Μαΐου 2017 θα συζητηθεί και θα προωθηθεί, η Εισαγωγή Ταμείου Προνοίας: Για όσους προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο 2011 ενώ Θα αφορά επίσης και άλλους εργαζόμενους, όπως οι αορίστου χρόνου.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου «Με αυτή τη συμφωνία προχωρεί η απο-παγοποίηση θέσεων που είναι παγοποιημένες από το 2013, ενώ βελτιώνεται η αποζημίωση που είναι μειωμένη από το 2013 σε όσους εργάζονται με το σύστημα υπερωρίας και βάρδιας και εισάγεται Ταμείο Προνοίας.»


Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, την αναστολή του παγώματος των προαγωγών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο για την επ` αόριστον εφαρμογή του παγώματος πλήρωσης πρώτου διορισμού, θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.