Σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας έχει καταρτίσει η Κομισιόν, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα προβλέπει δράσεις σε τρεις άξονες: εισαγωγή «κατάλληλου» κατώτατου μισθού, ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ, επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

 Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα 8 χρόνια, καθώς σύμφωνα με την Eurostat οι άνεργοι έχουν πλέον ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa το σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει την εισαγωγή «κατάλληλου» κατώτατου μισθού, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των ευρωπαίων εργαζομένων.

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται ανάσχεση στην ανεξέλεγκτη μείωση του μισθολογικού κόστους στην ΕΕ, καθώς και η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού στις χώρες όπου δεν υπάρχει, όπως η Ιταλία.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η προώθηση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Βασικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, είναι η αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων που έχουν εργαζόμενοι σε διαφορετικές χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η Κομισιόν θέτει ως στόχο έως το 2013 να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή αναγνώριση για το 25% των πτυχίων που προέρχονται από χώρες - μέλη.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο, πρέπει να ανοίξουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί των χωρών - μελών σε υποψήφιους από ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι προκηρύξεις θέσεων για το δημόσιο τομέα μιας χώρας - μέλους της ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοιχτές προς διεκδίκηση από οποιονδήποτε ευρωπαίο πολίτη έχει τα απαιτούμενα προσόντα.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, των κοινωνικών υπηρεσιών και των επικοινωνιών. Όπως σημειώνεται, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προωθηθεί άμεσα.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.