Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων μεταξύ 2008-2012

 

 

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις τελευταίες φορολογίες στα καύσιμα, έβαλε φωτιά και στις τσέπες των καταναλωτών. Στοιχεία που δείχνουν πόσο επιβαρύνθηκε ο οικογενειακός προϋπολογισμός την τελευταία τετραετία.Μεγάλη αύξηση στο κόστος μετακίνησης οικογενειών με ιδιωτικό αυτοκίνητο στην Κύπρο καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε συνδυασμό με τη σημερινή υψηλή τιμή του μαύρου χρυσού έχουν στείλει στα ύψη τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, με αποτέλεσμα η μηνιαία δαπάνη για τις διαδρομές με τα οχήματα να έχει εκτιναχθεί κατά 58,4% ή κατά 58 ευρώ και πενήντα σεντ το μήνα.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ παρουσιάζει σήμερα παραδείγματα κατανάλωσης και κόστους της μετακίνησης με ιδιωτικό όχημα 1.400 κυβικών που καταναλώνει 9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανιών σήμερα με βάση το τελευταίο παρατηρητήριο τιμών είναι 1,41 ευρώ το λίτρο. Την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ήταν 0,89 σεντ του ευρώ.

Αν υποτεθεί ότι κάθε μήνα οι διαδρομές είναι 1.250 χιλιόμετρα, τότε προκύπτει πως από τον οικογενειακό κουμπαρά θα πρέπει να φύγουν 158,62 σεντ. Το 2008 χρειάζονταν 100,12 ευρώ. Άρα μέσα σε τέσσερα χρόνια το κόστος έχει αυξηθεί κατά 58,5 ευρώ.

Το κόστος βέβαια αυξάνεται για όλους όσοι εργάζονται σε άλλη πόλη από αυτή που διαμένουν. Κάποιος δηλαδή που διαμένει Λεμεσό και εργάζεται Λευκωσία διανύει πέντε φορές την εβδομάδα 170 χιλιόμετρα.

Αυτό σημαίνει ότι ξοδεύει καθημερινά 20,57 σεντ σε σύγκριση με 13,60 σεντ το 2008. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση σε καθημερινή βάση της τάξης του 51,3%.

Σε ότι αφορά αυτούς που διαμένουν Λάρνακα και εργάζονται Λευκωσία αν υποθέσουμε ότι διανύουν καθημερινά 130 χιλιόμετρα συνεπάγεται ότι ξοδεύουν σήμερα 16,50 σεντ έναντι 10,40 σεντ το 2008 ποσό που είναι αυξημένο κατά 58,7%.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών πάντως δηλώνουν στον ΑΝΤΕΝΝΑ πως ποσό πέραν του 50% από αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές πηγαίνει στα ταμεία του κράτους, προσθέτοντας πως το καθαρό κέρδος τους ανά λίτρο κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρεία στο 3-4%.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.