Δημοσίευμα Financial Times αντικαθιστά τον Αθ.Ορφανίδη

Δεδομένη θεωρεί την αποχώρηση του Αθανάσιου Ορφανίδη από το διοικητικό θώκο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου η Financial Times.

 

Είναι απίθανο να διοριστεί ξανά από τον Πρόεδρο Χριστόφια ο Αθανάσιος Ορφανίδης γράφει η εγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτήν την εξέλιξη ως μια μεγάλη απώλεια για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο κύριος Ορφανίδης είναι μέλος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο λόγος που δεν θα ανανεωθεί η θητεία του είναι η δημόσια σύγκρουση του κύριου Ορφανίδη με την κομμουνιστική, όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα, κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, όπως επίσης και η απροθυμία, όπως τονίζει, να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρότεινε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η Financial Times σημειώνει ακόμη πως το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι υποδείξεις του Αθανάσιου Ορφανίδη ίσως να ωθήσει την κυβέρνηση να ζητήσει διακρατική στήριξη από την Ευρωπαίκή Ένωση. Γίνεται επίσης αναφορά για τα νέα κεφάλαια ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για να καλύψουν τις απώλειες από την έκθεση τους στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως στα μάτια της κυβέρνησης ευθύνεται ο Αθανάσιος Ορφανίδης που δεν άσκησε σωστή εποπτεία.

Σε ό,τι αφορά το διάδοχο του κύριου Ορφανίδη ο επικρατέστερος με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Leicester και παλαιό διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζα Πανίκος Δημητριάδης. Για τον κύριο Δημητριάδη γίνεται αναφορά ότι πέρυσι είχε αρθογραφήσει υπέρ της υιοθέτησης του γερμανικού μάρκου από τη Γερμανία ώστε να αποφευχθεί μία δαπανηρή αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.