Το 2016 η αξιοποίηση κυπριακών αποθεμάτων ΦΑ

 

Το Υπουργείο Εμπορίου προσανατολίζεται μεσοπρόθεσμα στην αξιοποίηση των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 2016, και βραχυπρόθεσμα διερευνά το ενδεχόμενο να προχωρήσει με άλλες επιλογές για έλευση φυσικού αερίου από άλλες χώρες, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού. 

Παράλληλα, η Υπουργός υπογράμμισε ότι οι ενδείξεις για τη συμμετοχή εταιρειών στο β’ γύρο αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, είναι πάρα πολύ θετικές, καθώς όπως ανέφερε, στην έκθεση του Υπουργείου για το β’ γύρο αδειοδότησης στο Λονδίνο, οι μισοί από τους επισκέπτες του περιπτέρου της Κύπρου ανέφεραν ότι έχουν ήδη ετοιμάσει αίτηση συμμετοχής.

Η κ. Αντωνιάδου ανέφερε πως το Υπουργείο επιταχύνει τις προσπάθειες για έλευση του φυσικού αερίου από τα δικά μας αποθέματα και εξετάζει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί η κατάσταση από την πιθανή έλευση φυσικού αερίου από άλλες πηγές ενδιάμεσα.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να επιτευχθεί η έλευση φυσικού αερίου πριν από το 2015, η κ. Αντωνιάδου είπε πως το 2015 αφορούσε δεσμεύσεις που είχε δώσει η ΑΗΚ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την έλευση φυσικού αερίου για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή και αυτό αφορούσε κυριότερα την εισαγωγή φυσικού αερίου, η οποία προγραμματιζόταν και δοκιμάστηκε να γίνει στο παρελθόν αλλά απέτυχε. 

«Οι ενδείξεις που έχουμε για την αξιοποίηση των δικών μας αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι προκαταρκτικά για γύρω στο 2016. Αυτή είναι η ταχύτερη ημερομηνία η οποία καθορίζεται και προς αυτή την ημερομηνία κινούμαστε και εργαζόμαστε όσον αφορά την αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων», είπε. 

Στο μεταξύ, η Υπουργός Εμπορίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου η Κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των πέντε εταιρειών και θα είναι σε θέση να αποφασίσει για το συνεργάτη της στην κοινοπραξία για δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.