Ο κίνδυνος σοβαρής κρίσης αποφεύχθηκε

 

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη "προς το παρόν αποφεύχθηκε", δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχωρούσε προς την επιτυχία.

"Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι", δήλωσε η Λαγκάρντ σχετικά μ' αυτή την επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie  Rose.

"Πιστεύω ότι ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε", πρόσθεσε η Λαγκάρντ. "Λέω προς το παρόν επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν".

Η Λαγκάρντ εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή της πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει στο μέγεθος της ασπίδας της κατά της κρίσης του χρέους, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για να ενισχύσει ο υπόλοιπος κόσμος τους πόρους του ΔΝΤ. "Δεν είμαι απαισιόδοξη", δήλωσε. "Μύρισε άνοιξη".

Η Λαγκάρντ κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Ευρωπαίους να δώσουν ένα σημαντικό μέγεθος σ' αυτό το "τείχος προστασίας" που αποκαλείται Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μια μόνιμη κοινή δομή προορισμένη να χρηματοδοτεί τα κράτη που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν στις αγορές του χρέους. "Χρειάζονται μεγάλους όγκους. Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο, επειδή δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ", επισήμανε. "Όμως η ανάπτυξη είναι ασθενική. Το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα", υπενθύμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Παράλληλα, η κα Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα επάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το 2012, η οποία βρίσκεται σήμερα στο 1,8%. "Θα δημοσιεύσουμε νέες προβλέψεις μέσα σε περίπου ένα μήνα. Όμως δεν θα εκπλαγώ αν είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή μας", δήλωσε η Λαγκάρντ όταν ερωτήθηκε για την αμερικανική συγκυρία στην εκπομπή Charlie Rose του τηλεοπτικού δικτύου PBS. Η Λαγκάρντ επαίνεσε επίσης το ρόλο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε πάντως πως η Ουάσινγκτον έχει πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος. "Η χώρα, πιστεύω, πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά διαφορετικά προβλήματα. Υπάρχουν τα μακροπρόθεσμα ζητήματα του ελλείμματος και του χρέους", δήλωσε.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.