Δυσοίωνες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

 

 

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προβλέποντας υποχώρηση κατά 0,1% του ΑΕΠ εντός του 2012 και τη διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε σήμερα πως το κεντρικό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπολογίζει πλέον μία υποχώρηση 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2012, έναντι ανάπτυξης 0,3%, που προβλεπόταν έως τώρα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ υπολογίζει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,4%, έναντι του 2% που υπολόγιζε προηγουμένως και τούτο εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Απαισιόδοξη είναι η ΕΚΤ επίσης και για το 2013, καθώς υπολογίζει πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,1% (έναντι του σκοπούμενου 1,3%), ενώ και ο πληθωρισμός θα φθάνει το 1,6% (έναντι πρόβλεψης για 1,5%).

Ο Ντράγκι, που προηγουμένως είχε ανακοινώσει πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού στο 1%, επιβεβαίωσε πως «ναι μεν υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά αυτή πάντοτε είναι ευάλωτη σε πτωτικούς κινδύνους».

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.