Διαφωνεί με ΑΗΚ ο Πισσαρίδης

 Το Μονοπώλιο της ΑΗΚ ευθύνεται για την ακρίβεια του Ηλεκτρικού Ρεύματος.

 

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας 2010 καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε ομιλία του κατά την τελετή βράβευσης του από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) , σε αντίθεση με προχθεσινή ανακοίνωση της ΑΗΚ εκτίμησε ότι οι τσουχτεροί λογαριασμοί που ταλανίζουν όλους τους Κύπριους πολίτες οφείλονται στο μονοπώλιο που απολαμβάνει ο κρατικός μηχανισμός

 

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, ''η υψηλή τιμή ενέργειας στην Κύπρο είναι καθαρά κυπριακής παραγωγής - θα μπορούσε να είναι πιο χαμηλή - και πρέπει να οφείλεται στο μονοπώλιο που έχει η ΑΗΚ''.

 

Η αυξημένες τιμές δεν οφείλονται ούτε και στο πετρέλαιο

 

Ο κύριος Πισσαρίδης ανέφερε ότι ''η τιμή ενέργειας στην Κύπρο είναι πολύ υψηλή και η υψηλότερη στην Ευρώπη'' και αυτό ''δεν μπορεί να οφείλεται στις διεθνείς τιμές πετρελαίου γιατί οι άλλες χώρες της Ευρώπης πετυχαίνουν να έχουν πιο φθηνή τιμή ενέργειας''.

 

Ο Κύπριος νομπελίστας εξέφρασε την ανάγκη ανάπτυξης άλλων μέσων ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, για να μειωθεί η τιμή ενέργειας και είπε ότι η εισαγωγή του Κυπριακού Φυσικού Αερίου δεν πρόκειται να συνδράμει στην μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας. Όπως είπε, το φυσικό αέριο διαθέτει μια διεθνή τιμή και δεν μπορεί να επιχορηγείται η τιμή ή να αγοράζει φθηνά μια κυπριακή εταιρεία, επειδή η πρώτη αυτή ύλη παράγεται στην Κύπρο.

 

Αναφέροντας ότι ''με αυτήν ακριβώς την τιμή μπορεί και τώρα να αγοράσει φυσικό αέριο η ΑΗΚ'', ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι επειδή το αέριο θα παράγεται στην Κύπρο ''δεν σημαίνει πως θα το αγοράζει πιο φθηνά, χατιρικά''.

 

''Δεν μπορεί να γίνει αυτό'', δηλαδή ''επειδή είναι κυπριακό προϊόν να επιχορηγήσουμε την προμήθεια αυτής της πρώτης ύλης προς μια κυπριακή εταιρεία'', πρόσθεσε.

 

Αυτό, συνέχισε, είναι βασική αρχή της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στα οικονομικά και αν το δεχτούμε αυτό τότε η ανακάλυψη φυσικού αερίου δεν πρέπει να επηρεάσει την τιμή ηλεκτρισμού ή άλλης μορφής ενέργειας στην Κύπρο.

 

Δώστε το Φυσικό Αέριο στην Κεντρική Τράπεζα

 

Τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο και για το οποίο υπεύθυνη θα είναι ομάδα τεχνοκρατών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία θα αποφασίζει για τις επενδύσεις, τα έξοδα και τη διαχείριση του ταμείου, εισηγήθηκε

 

Ταυτόχρονα, ο κ. Πισσαρίδης εισηγήθηκε όπως το ταμείο για το φυσικό αέριο έχει τη δυνατότητα νομοθετικά να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα έργα υποδομής και το κυπριακό δημόσιο λαμβάνει, ετήσια, ποσοστό 4% από τα κέρδη του ταμείου.

 

Ο κ. Πισσαρίδης εισηγήθηκε επίσης όπως τα έσοδα του ταμείου χρηματοδοτούνται κάποια έργα υποδομής (πχ νέο λιμάνι, νέο αεροδρόμιο, κατασκευής δικτύου διανομής ηλεκτρισμού), τα οποία θα αναφέρονται σε σχετικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

 

''Πιστεύω ότι είναι καλύτερα η Κυβέρνηση να μπορεί να ζητήσει την χρηματοδότηση από το ταμείο μόνο ορισμένων έργων'', ανέφερε ο Κύπριος νομπελίστας, σημειώνοντας ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η νέα αυτή εξέλιξη ''θα επηρεάσει την πορεία της οικονομίας και γενικά το επίπεδο ζωής στην Κύπρο κατά την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον''.

 

Υπάρχει και κίνδυνος από το Φυσικό Αέριο

 

Σχολιάζοντας αναφορές ότι η τιμή ενέργειας στην Κύπρο θα μειωθεί όταν το κυπριακό φυσικό αέριο θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα συστήματα διανομής στην Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι ''αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος'' και ''υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το φυσικό αέριο αντί να βοηθήσει την ανάπτυξη να της κάνει κακό''.

 

Ο λόγος, συνέχισε, είναι ότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ανακάλυψη ενός προϊόντος αλλά σαν αύξηση του φυσικού πλούτου της χώρας.

 

Οπως εξήγησε, ο φυσικός αυτός πλούτος διαθέτει μια διεθνή τιμή που αποφασίζεται στις αγορές και με αυτή την τιμή θα πρέπει να πουλά το φυσικό αέριο η εταιρεία που θα εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο στην Κύπρο.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.