ΕΤΕπ: Success story η Κύπρος

Παρά τις προκλήσεις, η Κύπρος είναι ένα success story, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, μετα απο συναντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Εδωσε ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις, για συνέχιση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, την ώρα που η Κύπρος εξέρχεται του τριετούς μνημονίου οικονομικής προσαρμογής. Ο κύριος Χόγιερ κλήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσο η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο αποτελεί success story 

Ο κος Χόγιες είπε ότι «Η Κύπρος είναι ένα success story, οι θυσίες του κυπριακού λαού ήταν πολύ επώδυνες και το γνωρίζω αυτό, η ανεργία στους νέους είναι πολύ ψηλή, τα στοιχεία για την ανεργία δεν είναι ικανοποιητικά, εντούτοις είναι ένα success story. Αν πάμε πίσω τέσσερα ή πέντε χρόνια από σήμερα δεν θα το ανέμενα και η Τράπεζα συνεισέφερε σε αυτό και είμαστε περήφανοι». 

 Ο κ. Χόγιερ ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, η οποία ανέρχεται συνολικά στο 16% του κυπριακού ΑΕΠ. 

Τέλος ερωτηθείς αν η τράπεζα είναι ικανοποιημένη από τη διάθεση των δανείων από τις τράπεζες, ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι ζητούν επιτακτικά περισσότερες χορηγήσεις και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ καλό σημάδι..

Νωρίτερα

Ο κ. Χόγιερ έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, την ώρα που η Κύπρος εξέρχεται του τριετούς μνημονίου οικονομικής προσαρμογής.

"Η Κύπρος είναι ένα success story, οι θυσίες του κυπριακού λαού ήταν πολύ επώδυνες και το γνωρίζω αυτό, η ανεργία στους νέους είναι πολύ ψηλή, τα στοιχεία για την ανεργία (συνολικά) δεν είναι ικανοποιητικά, εντούτοις είναι ένα success story", είπε ο κ. Χόγιερ, για να προσθέσει:

"Αν πάμε πίσω τέσσερα ή πέντε χρόνια από σήμερα δεν θα το ανέμενα και η Τράπεζα συνεισέφερε σε αυτό και είμαστε περήφανοι".

Πρώτη σε χρηματοδοτήσεις από την ΕΤΕπ η Κύπρος

Ο κ. Χόγιερ ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, η οποία ανέρχεται συνολικά στο 16% του κυπριακού ΑΕΠ.

Η έκθεσή μας στην Κύπρο είναι μεγάλη, είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Κύπρο και να χρηματοδοτεί διάφορους τομείς της οικονομίας, προσθέτοντας ότι σημειώνεται ιδιαίτερη επιτυχία στο θέμα της δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΤΕπ είναι ενεργός στον τομέα της καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι σήμερα θα παραστεί σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου η Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει το επόμενο στάδιο ανάπτυξής του.

Ο κ. Χόγιερ βρίσκεται στο νησί προκειμένου να παραστεί στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο της Β` φάσης της εξέλιξης του Πανεπιστημίου, που χρηματοδοτείται από την τράπεζα με ποσό €162 εκατ. που αποτελεί το 75% του συνολικού έργου.

Είπε ακόμη ότι η ΕΤΕπ εξετάζει το θέμα χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής.

Οι τράπεζες ζητούν και άλλη χρηματοδότηση

Ερωτηθείς αν η ΕΤΕπ είναι ικανοποιημένη από τη διάθεση των δανείων από τις τράπεζες, ο κ. Χόγιερ είπε ότι "τα πράγματα πάντα αρχίζουν αργά, αλλά επιταχύνονται στη συνέχεια", προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τις τράπεζες χθες "και ζητούν επιτακτικά περισσότερα και αυτό είναι πολύ καλό σημάδι".

Στις αρχές του χρόνου, η ΕΤΕπ και το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψαν συμφωνία για παραχώρηση δανειοδότησης ύψους €150 εκατ σε τέσσερις τράπεζες με στόχο την παραχώρηση φθηνού δανεισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

"Προφανώς υπάρχει ανάγκη για αυτά τα δάνεια και δεν υπάρχει λόγος να μην τα παραχωρήσουμε". Χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, ο κ. Χόγιερ είπε: "Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά τις συνομιλίες με τις τράπεζες εδώ".

Σωκράτης Ιωακείμ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.