Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ιταλία

 

Στο 9,2% έφτασε ο δείκτης της ανεργίας στην Ιταλία τον Ιανουάριο, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Οι άνεργοι, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αυξήθηκαν κατά 286.000 και σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, το Istat, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2004. 

Σε ότι αφορά τους νέους 24 έως 31 ετών, το ποσοστό των ανέργων <<εκτοξεύεται>> στο 31,1%. Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, η άνοδος της ανεργίας, πλήττει σημαντικά, τόσο τους άνδρες, όσο και την <<ευπαθή κατηγορία>> των γυναικών. 

Το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας προσθέτει ότι <<τους τελευταίους πέντε μήνες τα συγκεκριμένα στοιχεία συνεχίζουν να αποτυπώνουν μια επιδείνωση της κατάστασης της αγοράς της εργασίας, ιδίως, σε ό,τι αφορά τους νέους>>. 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Κύριος στόχος, ο περιορισμός των έκτακτων μορφών απασχόλησης, αλλά και η διευκόλυνση, παράλληλα, της λύσης των σχέσεων εργασίας αορίστου χρόνου . 

Η σημερινή συνάντηση, όμως, της υπουργού εργασίας Έλσα Φορνέρο με τα συνδικάτα και την ένωση βιομηχάνων αναβλήθηκε. Όπως είχε ανακοινωθεί, θα έπρεπε να συζητηθεί η ενίσχυση των μορφών αρωγής των ανέργων και όσων προσπαθούν να εισέλθουν, για πρώτη φορά, στην αγορά της εργασίας.

Το πρόβλημα, όμως, είναι η έλλειψη πόρων. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, όταν, τελικώς, τα μέτρα αυτά στήριξης, συγκεκριμενοποιηθούν , δεν θα μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ πριν το 2017, λόγω, ακριβώς, των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων οικονομικής κάλυψης τους. 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.