Συζήτηση για τα διεθνή εμπιστεύματα

 

Σωρεία ερωτημάτων και κενών προέκυψαν κατά τη νέα συζήτηση της πρότασης νόμου για τα Διεθνή Εμπιστεύματα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ορίστηκε συνέχιση της συζήτησης την ερχόμενη εβδομάδα.


Νέα ερωτήματα ως προς την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της πρότασης νόμου για τα διεθνή εμπιστεύματα προέκυψαν από τις τελικές τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων τάξεων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ερωτήματα που ήγειρε στο σύνολο τους ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ουσιαστική ως προς το μέλλον της πρότασης νόμου ήταν η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, κατόπιν ερώτησης του κυρίου Νεοφύτου, για την πρόθεση χαρακτηρισμού της νομοθεσίας ως κανόνα δημόσιας τάξης ώστε αποφάσεις δικαστηρίων χωρών μελών της Ε.Ε σε πιθανές αγωγές να μην εφαρμόζονται στην Κύπρο.

Τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου για την προσπάθεια της Βουλής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Ευαγόρου.

Με τη διαπίστωση ότι κάθε Κύπριος θα μπορεί πλέον υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει εμπίστευμα διαφώνησε έντονα ο Δικηγόρος της Ένωσης Τραπεζών, Αλέκος Μαρκίδης.

Ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα είσπραξης από το Φόρο Εισοδήματος απαιτήσεων που προκύπτουν από διεθνή εμπιστεύματα σε περίπτωση ψήφισης της πρότασης νόμου έθεσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης.

Διαβεβαιώσεις για τήρηση συμφωνηθέντων με τον Διευθυντή του ΤΕΠ για τον τρόπο φορολόγησης ζήτησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Άγγελος Γρηγοριάδης.

Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε στην επιτροπή ότι η νομοθεσία για τους Επιτρόπους, η οποία χαρακτηρίζεται ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας για θέσπιση διεθνούς εμπιστεύματος είναι έτοιμη και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7 Μαρτίου.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.