Η αύξηση του ΦΠΑ έφερε διαμαρτυρίες

 

Διαμαρτυρίες έφερε η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 15% στο 17% και οι καταναλωτές βλέπουν, πλέον, ζοφερό το μέλλον. Ελέγχους διενεργεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου.

 

Η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 17% προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των καταναλωτών, οι οποίοι δηλώνουν ανήμποροι να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Η αύξηση, ιδιαίτερα στα καύσιμα, έγινε έντονα αισθητή στην τσέπη των καταναλωτών από την πρώτη κιόλας μέρα.

Έξω από καταστήματα οι αντιδράσεις των καταναλωτών ήταν ποικίλες με τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα να δηλώνουν ανήσυχα για το μέλλον των παιδιών τους.

Πάντως από το πρωί έπιασαν δουλειά εξήντα επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου.

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας, Φρόσω Χατζηλουκά, αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων επιχειρήσεων εκμεταλλεύτηκαν την αύξηση.

Η αύξηση ισχύει σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, νερό, μηχανήματα, ένδυση, καπνικά και άλλα προϊόντα. Δεν ισχύει για τρόφιμα και φάρμακα.

Η Ανώτερη Λειτουργός της Υπηρεσίας ΦΠΑ, Νάγια Συμεωνίδου, τόνισε ότι από το πρωί πήραν φωτιά τα τηλέφωνα.

Αρκετές υπεραγορές είχαν διαφημίσει τις προηγούμενες μέρες ότι θα απορροφήσουν την αύξηση. Ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα στερήσουν έσοδα από το κράτος.

Ο λειτουργός συντονιστής του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Γιώργος Στυλιανού, κάλεσε το κοινό να είναι προσεκτικό.

Το διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει το Υπουργείο Εμπορίου σε όσους αισχροκερδούν εις βάρος των καταναλωτών μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 250 χιλιάδες ευρώ.

Νωρίτερα: 

Από σήμερα μπαίνει το νέο χαράτσι του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και οι καταναλωτές καλούνται να πληρώνουν με προσοχή. Τί αλλάζει για την τσέπη του καταναλωτή με την αύξηση από το 15 στο 17% και ποιοι ανησυχούν για στρογγυλοποιήσεις στις τιμές.

Από τα μεσάνυχτα τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος που προνοεί αύξηση του συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας από το δεκαπέντε στο 17 %.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, σχολίασε την εφαρμογή από σήμερα της αύξησης του ΦΠΑ από 15% σε 17%, λέγοντας:

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 17% είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει την κατανάλωση, θα φέρει ανατιμήσεις και φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά. Οι πολίτες είναι ανυπεράσπιστοι και έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της φορομπηχτικής επιδρομής της κυβέρνησης. Η «δίκαιη κοινωνία» του κυρίου Χριστόφια έχει καταντήσει «κοινωνία των φόρων» κατηγόρησε ο κ. Ερωτοκρίτου και ακολούθως έθεσε ερώτημα προς την Κυβέρνηση: "Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει αν είναι νόμιμη η φορολόγηση με ΦΠΑ της έκτακτης εισφοράς 6,96% που επέβαλε η ΑΗΚ και στους λογαριασμούς της την ανεβάζει με τον ΦΠΑ στο 8%. Ο ΦΠΑ είναι φόρος που αφορά τις υπηρεσίες και τα αγαθά. Η έκτακτη εισφορά για το Μαρί δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Επομένως η ΑΗΚ θα έπρεπε να χρεώνει μόνο το 6.96% και όχι να επιβάλει φόρο επί της εισφοράς και να την ανεβάζει με το ΦΠΑ στο 8%», κατέληξε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

 Εντατικοί έλεγχοι από το πρωί της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών

Τους ελέγχους στις τιμές προϊόντων, παγκύπρια, ξεκίνησαν από σήμερα επιθεωρητές της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, λόγω της αύξησης στο 17% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε προϊόντα και υπηρεσίες που μέχρι σήμερα είχαν 15% ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Ανώτερος Λειτουργός στο Υπουργείο Εμπορίου, Μάριος Δρουσιώτης, είπε ότι στόχος των ελέγχων, οι οποίοι θα διαρκέσουν για μια χρονική περίοδο, είναι για να προληφθεί ή να αποτραπεί οποιαδήποτε παράβαση που θα εκμεταλλεύεται την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 17%. 

Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών έχει καταγράψει τις τιμές από την περασμένη εβδομάδα και ''από σήμερα θα αρχίσουμε να καταγράφουμε εκ νέου τις τιμές για μια χρονική περίοδο έτσι ώστε να γίνουν συγκρίσεις κατά πόσον αυξήθηκαν ή όχι οι τιμές διάφορων προϊόντων'' είτε αυτά εμπίπτουν είτε όχι στα προϊόντα για τα οποία αυξάνεται στο 17% ο ΦΠΑ. 

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, από την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία έδωσε ''κυρίως βαρύτητα στα είδη των υπεραγορών'', καθώς το 30% των προϊόντων τους δεν είναι τρόφιμα αλλά προϊόντα που εμπίπτουν στην αύξηση του ΦΠΑ στο 17%. 

Ανέφερε επίσης ότι έχουν καταγραφεί και οι τιμές των τροφίμων, τα οποία δεν εμπίπτουν στην αύξηση του ΦΠΑ στο 17% γιατί είναι πιθανόν, όπως εξήγησε, ''να υπάρξουν επιχειρήσεις λόγω άγνοιας του κόσμου να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να αυξήσουν το ΦΠΑ παρόλο που δεν αυξάνεται στα τρόφιμα''.

Αναφερόμενος στις υπεραγορές που έχουν εξαγγείλει ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι ''η Υπηρεσία έχει κάνει εξειδικευμένο παρατηρητήριο τιμών διότι αν διαπιστωθεί μετά ότι έχουν αυξήσει οποιαδήποτε τιμή θα καταγγελθούν για παραπλανητική διαφήμιση'', καθώς αυτό ''είναι σοβαρό παράπτωμα''. 

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της παραπλανητικής διαφήμισης, η Υπηρεσία δικαιούται να επιβάλει μέχρι και 250.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο. 

Νωρίτερα:

Σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό του Τμήματος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, Νάγια Συμεωνίδου, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες καλούνται απόψε να προβούν σε καταγραφή των αποθεμάτων τους, ενώ φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα στα γραφεία της υπηρεσίας, καθώς έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία.

Εκστρατεία ξεκινούν από νωρίς αύριο, οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης του κοινού.

Ο Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Εμπορίου, Μάριος Δρουσιώτης, προειδοποιεί τους παρανομούντες με πρόστιμο που φτάνει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ.

Η αύξηση, θα επηρεάσει προϊόντα όπως (ΚΑΡΤΑ 1) καπνικά, αλκοολούχα, αναψυκτικά, είδη καθαρισμού, παιδικές πάνες, ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ.
Θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των τηλεπικοινωνιών, επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών.

Την ανιούσα θα πάρουν και τα τιμολόγια που εκδίδουν για τις υπηρεσίες τους γιατροί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου καταναλωτών, Φρύνη Μιχαήλ, προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους.

Τους φόβους που εκφράζονται για φαινόμενα στρογγυλοποίησης των τιμών προς τα πάνω, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Καταστηματαρχών, Στέφανος Κουρσάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες προέτρεψαν τους πελάτες τους να εξοφλήσουν τυχόν οφειλές, προκειμένου να μην επωμιστούν το επιπρόσθετο κόστος από την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.