Ζητείται να στηριχθούν οι τράπεζες

 

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ο Αντρος Κυπριανού θέλει να συναντηθεί με τα συμβούλια των τραπεζών. Αισιόδοξος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνος.


Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Βουλή ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χαρατήρισε την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι θα συζητήσει με τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια, για να ξεπερασθούν τα τρέχοντα προβλήματά τους.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, τόνισε ότι καθίσταται αναγκαία η εξεύρεση κεφαλαίων που θα ενισχύσουν την κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, δια του Γραμματέα Τύπου, Θεόδωρου Ευθυμίου, σημειώνει ότι οι ζημιές των τραπεζών δεν πρέπει να μετακυλιστούν στην πραγματική οικονομία.

Την ίδια ώρα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών, δήλωσε αισιόδοξος για το αύριο, αλλά άφησε και αιχμές εναντίον όσων αμφισβητούν το τραπεζικό σύστημα.

Είναι καιρός να σηκώσουμε τα μανίκια, και να δουλέψουμε χωρίς να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο Μάκης Κεραυνός.

Nωρίτερα:  

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των κομμάτων σε ότι αφορά τις υψηλές ζημιές που ανακοινώνουν, λόγω κυρίως της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

 

Την πρόθεση του κόμματός του εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, να συζητήσει με τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια, για να ξεπερασθούν τα τρέχοντα μεγάλα προβλήματά τους και για να βοηθήσουν την οικονομία του τόπου προς την ανάπτυξη.

''Αυτήν τη στιγμή'', δήλωσε ο κ. Κυπριανού, ''δεν είναι η ώρα να σταθούμε στην επίρριψη ευθυνών στον ένα ή στον άλλο, αλλά είναι η ώρα να δούμε πώς συλλογικά εργαζόμαστε, επιτέλους, όλοι, αποφεύγοντας μηδενιστικές προσεγγίσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, έτσι ώστε από τη μια να βοηθήσουμε τον τραπεζικό τομέα να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζει και από την άλλη να δούμε πώς καταφέρνουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας στην ανάπτυξη, κάτι που όλοι διαπιστώνουμε και συμφωνούμε ότι θα της δώσει την ώθηση για να ξεφύγει από την οικονομική κρίση''.

''Η κρίση, η οποία υπάρχει σήμερα στον τραπεζικό τομέα'', είπε καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού, ''σίγουρα περιορίζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη''. 

 

Η ΕΔΕΚ δια του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος, Δημήτρη Παπαδάκη υποδεικνύει:

«Οι πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα ζημιές δημιουργούν σοβαρές πιέσεις στον Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με άμεση την ανάγκη για εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα ενισχύσουν την κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών μας. Πρωτίστως, θα πρέπει να αναζητηθούν αυτά τα ποσά από τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ακόμη κι αν αυτά προϋποθέτουν πώληση συγκεκριμένου ποσοστού του μετοχικού τους κεφαλαίου. Η ήδη καταπονημένη κυπριακή οικονομία, προϊόν της ατολμίας της Κυβέρνησης, θα δυσκολευτεί να παρέχει τα κεφάλαια που απαιτούνται. Τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας την πληρώνει ο απλός πολίτης με την έλλειψη ρευστότητας και τα ψηλά επιτόκια. Θεωρούμε όμως άμεση την ανάγκη για συντονισμό όλων των φορέων για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση που τα σχέδια των τραπεζών αποτύχουν και τοποθέτηση της Κυβέρνησης σε σχέση με την ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Έντονα ανήσυχο εμφανίζεται και το ΕΥΡΩΚΟ, δια του Γραμματέας Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ευθυμίου, ο οποίος ωστόσο υπέδειξε όπως η ανησυχία για τις τράπεζες να μην μετατραπεί σε πανικό.  
«Ο πανικός θα επιφέρει ως αποτέλεσμα την ανάληψη βεβιασμένων δράσεων, με τραγικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι τράπεζες να μετακυλήσουν το βάρος των ζημιών τους, στους ώμους των πελατών τους, δηλαδή των επενδυτών και της μεγάλης μάζας των μικρομεσαίων που συνεργάζονται μαζί τους», είπε ο κ. Ευθυμίου και συνέχισε:
«Τυχόν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να πληγούν και οι ίδιες οι τράπεζες.

«Οι τράπεζες πρέπει να εξεύρουν τρόπους αύξησης της κεφαλαιουχικής τους βάσης, με προσέλκυση επενδύσεων ή με άλλες ενέργειες που δεν θα πλήττουν την οικονομία. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ήδη βεβαρημένη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών», υπέδειξε ο κ. Ευθυμίου. 

Την ανησυχία του εκφράζει με ανακοίνωσή του επίσης και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τις συνέπειες της απομείωσης του ελληνικού χρέους στις κυπριακές τράπεζες. Τονίζει όμως παράλληλα ότι οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν.

«Οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να αντέξουν το ισχυρό αυτό σοκ, αρκεί να συμπεριφερθούν με σοβαρότητα και σοφία. Πρέπει να αποφευχθούν οι κινήσεις πανικού και η άστοχη καταστροφολογία», προστίθεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων, τονίζοντας παράλληλα ότι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης Καζαμία – Ορφανίδη, απαιτείται να τεθούν επί τάπητος μέτρα στήριξης των τραπεζών.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βασικοί όροι των μέτρων στήριξης πρέπει να είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα πληγούν οι καταθέτες, οι χρεώστες και η αγορά από κατασταλτικά μέτρα των τραπεζών και η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τις υπέρογκες, όπως αναφέρει, αμοιβές τραπεζικών στελεχών.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.