Διαχειρίσιμη η κατάσταση με τις τράπεζες

 

Καθησυχαστικό μήνυμα προς καταθέτες και επενδυτές, έστειλαν Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Είχαν συνεργασία για δύο ώρες, με αντικείμενο την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και χαρακτήρισαν την κατάσταση διαχειρίσιμη. Εξέφρασαν, παράλληλα, ετοιμότητα για κρατική στήριξη προς τις τράπεζες.

 

Τα σχέδια για ανακεφαλαίωση των κυπριακών τραπεζών κρίνονται ικανοποιητικά και δεν υπάρχει λόγος ούτε για κινδυνολογία ούτε για ανησυχία, ανέφερε μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αντιμετώπισε με θετικό φακό τις ζημιές ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσαν οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες για το 2011.

Ο κύριος Ορφανίδης έστειλε την ίδια ώρα μήνυμα ενότητας προς πάσα κατεύθυνση.

Στη δική του τοποθέτηση, την πρώτη έπειτα από την περιπέτεια που είχε με την υγεία του και που τον κράτησε μακριά για ένα μήνα, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κατάσταση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν εμπνέει καμία ανησυχία και είναι διαχειρίσιμη.

Ο κύριος Καζαμίας επανέλαβε και την ετοιμότητα του κράτους εάν χρειαστεί να στηρίξει τις κυπριακές τράπεζες.

Τέλος ο κύριος Καζαμίας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ξένους οίκους αξιολόγησης, ώστε να αποφευχθεί νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Νωρίτερα:  

 

Καθησυχαστικό μήνυμα προς καταθέτες και επενδυτές των κυπριακών τραπεζών, σε Κύπρο και εξωτερικό, έστειλαν από κοινού υπουργός Οικονομικών και Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δύο άνδρες, με το πέρας της δίωρης συνάντησης που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, χαρακτήρισαν διαχειρίσιμη την κατάσταση που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

Παράλληλα εξέφρασαν ετοιμότητα για κρατική στήριξη στις τράπεζες, εάν και εφόσον χρειαστεί. 

 

Νωρίτερα: 

Μετά από ένα μήνα απουσίας λόγω του προβλήματος υγείας που είχε, ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας ξεκινά σήμερα κύκλο επαφών, με στόχο τη συζήτηση φλεγόντων θεμάτων, που αφορούν την κυπριακή οικονομία.

Σήμερα στη μία το μεσημέρι, θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, ώστε να συζητήσουν τις προκλήσεις και το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης μετά τις τεράστιες ζημιές, που είχαν στα αποτελέσματά τους οι κυπριακές τράπεζες.

Στη σημερινή συνάντηση επίσης, Κίκης Καζαμίας και Αθανάσιος Ορφανίδης, θα συζητήσουν  τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποφευχθεί μια υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, την ανάγκη προώθησης των μέτρων ανάπτυξης, το θέμα της χαλάρωσης της ρευστότητας που έχουν οι κυπριακές τράπεζες σε ξένο συνάλλαγμα, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χαμηλώσουν τα δανειστικά επιτόκια, αλλά και το θέμα της ανανέωσης της θητείας του κ. Ορφανίδη στην Κεντρική Τράπεζα που λήγει στις 30 Απριλίου του 2012.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.