Νέα αντιπαράθεση στη Βουλή

 

Αντιπαράθεση ξέσπασε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου του Δημοκρατικού Συναγερμού και Γιάννου Λαμάρη του ΑΚΕΛ, για τις αρμοδιότητες στον τομέα του φυσικού αερίου. Ποιοι οι λόγοι της νέας αναβολής στην εξέταση των δύο σχετικών προτάσεων νόμου.

Δεν ήταν σε θέση να δώσει τελική άποψη, για τις δύο προτάσεις νόμου η Νομική Υπηρεσία με αποτέλεσμα η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής να αναβάλει το θέμα για δύο εβδομάδες. Εκπρόσωπος της όμως εξέφρασε μία πρώτη άποψη.

Για την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ που αφορά ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΔΕΦΑ υπάρχουν όπως είπε, επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της. Για την πρόταση του ΑΚΕΛ για ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της ΡΑΕΚ ανέφερε ότι δεν εντοπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Θέσεις που προκάλεσαν σύγκρουση μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιάννου Λαμάρη και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με φόντο την επίθεση που είχε εξαπολύσει η Εζεκία Παπαϊωάννου στη Νομική Υπηρεσία για το πράσινο φως που είχε ανάψει για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Υπουργό Εμπορίου, Πραξούλλα Αντωνιάδου.

Επί της ουσίας επισημάνθηκε ότι οι δύο προτάσεις νόμου αλληλοσυγκρούονται. Και αυτό γιατί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ φιλελευθεροποιεί την αγορά φυσικού αερίου παρά την κήρυξη της ως «αναδυόμενης και απομονωμένης». Έτσι η Αρχή Ηλεκτρισμού θα μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο από όπου θέλει και ο ρόλος της ΔΕΦΑ θα εκμηδενιστεί. Ο Πρόεδρος της Κώστας Ιωάννου εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις.

Αποφάσεις εδώ και τώρα ζήτησε από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Στέλιος Στυλιανού

Αξιοσημείωτη ήταν η παραδοχή από τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Εμπορίου ότι η Υπουργός, Πραξούλλα Αντωνιάδου, δεν έχει ακόμη απαντήσει σε επιστολή που της έστειλε η ΔΕΦΑ προ πολλών εβδομάδων κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για τους αγωγούς στην εγχώρια αγορά, παρά το γεγονός ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν δέκα εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίστηκαν ως Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.