Ανησυχίες για Κυπριακές Τράπεζες

 

 Ανησυχία σε πολιτική ηγεσία και οικονομικούς παράγοντες προκαλεί η αυξημένη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, όπως αυτή αποφασίστηκε στο Eurogroup. Η αντιπολίτευση κτυπά καμπανάκι κινδύνου ακόμη και για ανάγκη προσφυγής των εγχώριων τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης.


Τριγμούς στην Kυπριακή οικονομία με επίκεντρο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκαλεί η απόφαση του Eurogroup για απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 53.5%.

Οι απώλειες κεφαλαίων των εγχώριων τραπεζών είναι μεγάλες, ωστόσο ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός, παρουσιάστηκε αισιόδοξος.

Αισιοδοξία που δεν συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία διαβλέπουν κίνδυνο ακόμη και για ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης λόγω της αυξημένης απομείωσης των ελληνικών ομολόγων. Σημείο στο οποίο στάθηκε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης.

Ανάπτυξη ως αντιστάθμισμα στους τριγμούς που δέχεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρότινε από πλευράς του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση των Τραπεζών και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση.

Πάντως με βάση τη νέα Νομοθεσία , σε περίπτωση αποτυχίας οποιουδήποτε Τραπεζικού Ιδρύματος να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή του επάρκεια , τότε αυτό θα στηριχθεί από το κράτος. Η κυβέρνηση θα παραχωρήσει το αναγκαίο ποσό λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές. Συμμετέχοντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο και έχοντας πλέον λόγο στις μέλλουσες επιχειρηματικές κινήσεις της Τράπεζας.

 Νωρίτερα: 

"Τριγμούς" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, προκαλεί η απομείωση των Ελληνικών ομολόγων με τη συμφωνία του Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι κυπριακές τράπεζες καλούνται να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ που παραχώρησαν στο ελληνικό δημόσιο και να διαχειριστούν τις ζημιές από τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των 27 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησής τους, οι Τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες, θα είναι δύσκολο να αντλήσουν τα κεφάλαια, που χρειάζονται από τους υφιστάμενους μετόχους τους.

Ως εκ τούτου, οι Κυπριακές τράπεζες πιθανόν να επιδιώξουν τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, με κίνδυνο να φύγουν από τα ελληνοκυπριακά χέρια, είτε να καταφύγουν στο κράτος, το οποίο με τη σειρά του θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης. Τότε θα μιλούμε για Μηχανισμό Στήριξης και για καταστάσεις που θα πλησιάζουν αυτές της Ελλάδας, προειδοποιούν οικονομολόγοι.  

 

ΔΗΚΟ: Ψυχραιμία και όχι πανικό

Σε ψυχραιμία και όχι ενέργειες πανικού καλεί το ΔΗΚΟ, δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Φώτη Φωτίου, σε ότι αφορά την επιπρόσθετη επιβάρυνση στις κυπριακές τράπεζες, που δημιούργησε η απόφαση του Eurogroup για μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, μαζί με τις υπηρεσίες αποτελούν τους βασικούς τομείς που υποστηρίζουν την κυπριακή οικονομία και προσελκύουν ξένες επενδύσεις και κεφάλαια. Πρέπει αυτές τις δύσκολες ώρες, πολιτεία, επιχειρηματικός κόσμος και οι ίδιες οι τράπεζες να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο δράσης με το οποίο να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα και να αρθούν οι όποιες ανησυχίες», υποδεικνύει σε γραπτή του δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ. 

 

 

ΕΔΕΚ: Να εξευρεθούν κεφάλαια για ενίσχυση των τραπεζών

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι είναι άμεση η ανάγκη για συντονισμό όλων των εμπλεκομένων ώστε να εξευρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα ενισχύσουν την κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών μας, δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος, Νίκος Νικολαΐδης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως πρωτίστως, θα πρέπει να αναζητηθούν αυτά τα ποσά από τον ιδιωτικό τομέα. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εναλλακτικές λύσεις όπως η αναζήτηση κρατικής και ευρωπαϊκής βοήθειας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες που θα απέτρεπαν την εξωγενή βοήθεια». 

Ο κ. Νικολαϊδης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης, έκανε λόγο για πολλά και αλυσιδωτά προβλήματα που θα προκύψουν. «Αυτό θα οδηγήσει σε σκληρούς όρους για τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων των κυπριακών τραπεζών, και θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα αφού πολλά Ταμεία Προνοίας, Ασφαλιστικές Εταιρείες και άλλοι οργανισμοί έχουν επενδύσει σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα κυπριακών τραπεζών και σε κυπριακά ομόλογα».

ΕΥΡΩΚΟ: Αναζωογόνηση της ανάπτυξης για αποφυγή του Μηχανισμού Στήριξης 

 Την έντονη ανησυχία του ΕΥΡΩΚΟ, για την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα τα κλονισμένα από θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σε συνέντευξη Τύπου.  

«Οι κυπριακές τράπεζες είναι επικίνδυνα εκτεθειμένες και αν δεν πετύχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν την κεφαλαιουχική τους βάση, θα αποταθούν στο κράτος για στήριξη. Μετά τα απανωτά πλήγματα, λόγω της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές. Και η κατάληξη θα είναι τραγική: θα πρέπει να αποταθούμε στον μηχανισμό στήριξης», προειδοποίησε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Καταλήγοντας ο κ. Ερωτοκρίτου υπέδειξε ότι για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα πρέπει να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη. «Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα εισρεύσουν επενδύσεις στην Κύπρο και θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Καλούμε ξανά την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη βουλή τα μέτρα ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν», κατέληξε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

 

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.