Οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης

 

 

Τις ανησυχίες των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας, και πώς επιμετρούν τις συνέπειες της κρίσης στα νοικοκυριά τους, κατέγραψε το Κυπριακό Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, η μεγάλη επαναλαμβανόμενη έρευνα που διενεργεί η εταιρεία Evresis και που παρουσίασε χθες βράδυ ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Η έρευνα κατέγραψε και πρόθεση ψήφου για προεδρικές εκλογές.  

Nωρίτερα:  

 

Έντονα ανησυχούν οι πολίτες για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, η οποία επηρεάζει αρνητικά τις αγοραστικές και άλλες συνήθειές τους. Επιπλέον, ανησυχούν ότι η κρίση θα συνεχιστεί για περισσότερο από δύο χρόνια και θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους. Η κρίση, και όσοι χειρίζονται την οικονομία, την πολιτική και το μέλλον της Κύπρου, τέθηκαν στο Κυπριακό Βαρόμετρο του Φεβρουαρίου, της μεγάλης επαναλαμβανόμενης έρευνα που παρουσιάζει ο ΑΝΤ1.

Από τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα, την οποία διενεργεί η εταιρεία EVRESIS για λογαριασμό του ΑΝΤ1, προκύπτει ότι:
• 64,3% των πολιτών ανησυχεί πολύ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κυπριακή οικονομία, ενώ 31,2% ανησυχεί αρκετά. Μόνο 3,7% ανησυχεί λίγο και 0,3% καθόλου.
• Σχεδόν οι μισοί πολίτες (47,6%) πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα κρατήσει περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ το 24,1% δήλωσε ότι θα κρατήσει δύο χρόνια, το 14,3% ένα χρόνο και το 0,9% έξι μήνες.
• Σε ερώτηση τι τους ανησυχεί περισσότερο για τους επόμενους δώδεκα μήνες, όταν σκέπτονται τις συνέπειες της κρίσης στο νοικοκυριό τους, 45,7% ανέφεραν την άνοδο των τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, 24,4% την εξασφάλιση της εργασίας τους, 18,5% τις δόσεις του δανείου τους, 8,8% την εξασφάλιση των καταθέσεών τους, 6,8% τους λογαριασμούς των πιστωτικών τους καρτών, ενώ τρεις στους δέκα (28,1%) απάντησαν όλα.

Με βάση το Κυπριακό Βαρόμετρο, λόγω της οικονομικής κρίσης:
• Εννέα στους δέκα πολίτες (86,8%) ξοδεύουν λιγότερα για την αγορά ρούχων και παπουτσιών, ενώ αρνητικά απάντησε το 12,7%.
• Οκτώ στους δέκα πολίτες (80,5%) ξοδεύουν λιγότερα για την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή τους, ενώ αρνητικά απάντησε το 18,9%.
• Πέντε στους δέκα πολίτες (51,2%) ξοδεύουν λιγότερα για την αγορά τροφίμων, ενώ αρνητικά απάντησε το 47,7%.
• Επίσης πέντε στους δέκα πολίτες (49,7%) έχουν περιορίσει, αναβάλει ή ακυρώσει σχέδια για τις διακοπές τους, τρεις στους δέκα πολίτες (30,5%) δεν σκόπευαν να πάνε διακοπές ενώ δεν επηρεάστηκαν οι διακοπές του 19,8%.

Σε ερώτηση εάν λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αναβάλει ή ακυρώσει σχέδια για αγορά κατοικίας ή σχέδια για ανακαίνιση, το 48,3% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν είχε προγραμματισμένο να αγοράσει ή να ανακαινίσει κατοικία ενώ 39,8% απάντησε θετικά και 11,9% αρνητικά.
Σε σχέση με την αγορά αυτοκινήτου, η κρίση ανέβαλε ή ακύρωσε τα σχέδια για το 37,3% των πολιτών, δεν επηρέασε τα σχέδια του 12,7% ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν είχαν προγραμματισμένο να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο.
Επιπλέον, 64,7% των πολιτών απάντησε αρνητικά και 19,3% θετικά σε ερώτημα εάν τους τελευταίους έξι μήνες έχουν καθυστερήσει ή δεν πλήρωσαν καθόλου κάποια τραπεζική δόση, ενώ 16% απάντησε πως δεν έχει τραπεζικές δόσεις.

Όσοι δήλωσαν ότι έχουν παιδιά στην εκπαίδευση ρωτήθηκαν εάν διέκοψαν ή σκέφτονται να διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, σχολείο, κολέγιο ή πανεπιστήμιο. 18,8% απάντησε θετικά και 81,2% αρνητικά.
Παράλληλα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (79,7%) απάντησαν ότι δεν υπάρχει στην οικογένειά τους κάποιο άτομο που είναι άνεργο, ενώ θετικά απάντησε το 19,7%.

Οι συμμετέχοντες στο Κυπριακό Βαρόμετρο του ΑΝΤ1 κλήθηκαν να εκφράσουν και το βαθμό ικανοποίησής τους από το έργο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, καθώς της Γενικής Ελέγκτριας της Κύπρου, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. 55,3% είναι πολύ ικανοποιημένοι και 14,4% αρκετά ικανοποιημένοι από το έργο του Διοικητή, ενώ 5,7% δήλωσαν λίγο και 5,3% καθόλου ικανοποιημένοι. Το 19,3% δεν γνωρίζουν ή δεν θέλησαν να απαντήσουν.
Αντιστοίχως, τρεις στους δέκα πολίτες (31,2%) δεν γνωρίζει για τον θεσμό της Γενικής Ελέγκτριας, το έργο της οποίας ικανοποιεί πολύ το 37,9% των ερωτηθέντων, αρκετά το 16,5%, λίγο το 9,6% και καθόλου το 4,8%.

Η επαναλαμβανόμενη έρευνα του ΑΝΤ1 κατέγραψε και το βαθμό ικανοποίησης από την απόδοση της κυβέρνησης. Πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι είναι μόνο δύο στους δέκα πολίτες (8,8% και 14,2% αντίστοιχα) ενώ καθόλου ικανοποιημένοι δήλωσαν έξι στους δέκα πολίτες (62,7%).
Έξι στους δέκα δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι και από τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και στο Κυπριακό (59,3% και 60,7% αντίστοιχα).

Το Κυπριακό Βαρόμετρο κατέγραψε και πρόθεση ψήφου.
Στο ερώτημα εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή Προεδρικές Εκλογές με υποψήφιους τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Νίκο Αναστασιάδη, ποσοστό 31,2% απάντησε τον Νίκο Αναστασιάδη, 19,7% τον Δημήτρη Χριστόφια, 22,4% κανένα, 5,9% θα έριχνε άκυρο ή λευκό και 5,3% δεν θα ψήφιζε, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 15,5%.
Στο ερώτημα εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή Βουλευτικές Εκλογές, εξασφαλίζουν: Δημοκρατικός Συναγερμός 25,2% ΑΚΕΛ 18,3% Δημοκρατικό Κόμμα 9% ΕΔΕΚ 4,8% Ευρωπαϊκό Κόμμα 2,6% και Οικολόγοι 1,4%. Άλλο κόμμα θα ψήφιζε το 0,4% άκυρο ή λευκό θα έριχνε το 5,3% αποχή θα τηρούσε το 22,9% ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,1%.

Το Κυπριακό Βαρόμετρο παρουσιάστηκε σε εκπομπή με την Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1, Έλλη Κοτζαμάνη, και τα αποτελέσματα ανέλυσε ο Διευθυντής της Evresis Νικόλας Νικολάου, και σχολίασαν o Ιωνάς Νικολάου, Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Γιώργος Λουκαϊδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Πατσαλίδης, Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Γιώργος Περδίκης, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων.
Η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε μεταξύ 13 και 17 Φεβρουαρίου 2012, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, και συμμετείχαν 1256 άνδρες και γυναίκες, που επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας, πολυσταδιακής, στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Δείτε στον πιο κάτω φάκελο αναλυτικά τα αποτελέσματα του Κυπριακού Βαρόμετρου για το Φεβρουάριο 2012: 

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.