Ούτε οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες άντεξαν

 

Οι τέσσερεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, γνωστές με το ακρωνύμιο BRICs, δεν υπήρξαν λιγότερο ευάλωτες στα παγκόσμια οικονομικά σοκ, παρά την ταχεία ανάπτυξη την οποία καταγράφουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Η εταιρεία αποτίμησης οικονομικού κινδύνου Maplecroft, στον ''Ατλαντα Παγκόσμιου Κινδύνου'' (Global Risk Atlas), στον οποίο εξετάζονται δυνητικά αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, διατείνεται ότι οι τέσσερεις χώρες δεν είναι λιγότερο επιρρεπείς σε οικονομικά σοκ από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. 

''Με τις ελπίδες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να επαφίενται στις BRICs, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις που αναζητούν νέες αγορές υψηλής ανάπτυξης και υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι ενήμεροι για την περιορισμένη αντοχή τους σε παγκόσμιους κινδύνους'', ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Αλισον Γουόρχερστ στην έρευνα. 

''Η αντοχή μιας χώρας σε εξωτερικά και εσωτερικά σοκ οικοδομείται συν τω χρόνω, κι έτσι, καθώς το περιβάλλον πολιτικού κινδύνου των BRICs βελτιώνεται, μπορεί να δούμε την αντοχή τους να ενισχύεται, αλλά τα αποτελέσματά μας αποκαλύπτουν πως αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί''. 

Η βελτίωση της διακυβέρνησης και οι μεταρρυθμίσεις δεν συγχρονίστηκαν με την οικονομική ανάπτυξη, και αυτό τις καθιστά ευάλωτες σε κινδύνους, όπως αυτός της τρομοκρατίας ή της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την Maplecroft. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι ανάμεσα στις 41 χώρες που κατηγοριοποιούνται ως "υψηλού κινδύνου", με την κακή διακυβέρνηση, τη συστημική διαφθορά και την τρομοκρατία να αποτελούν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα ασφαλείας, αλλά κατατάσσεται στην κατηγορία του "μέσου κινδύνου", λόγω του ότι είναι απίθανο να υπάρξει κοινωνική ή πολιτική αναταραχή σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με την εταιρεία. 

Η Βραζιλία, που επίσης κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών "μέσου κινδύνου", θεωρείται, πάντα κατά την εταιρεία, η λιγότερο ευάλωτη σε παγκόσμιους κινδύνους από τις τέσσερεις, εν μέρει λόγω της των πολιτικών δομών και της ισχυρής της διακυβέρνησης.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.