Το Συμβόλαιο για τα οικόπεδα στην ΑΟΖ

 

 

Σε δύο άξονες κινούνται οι εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου. Προχωρούν οι διαδικασίες του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, με τη δημοσίευση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού, ενώ συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις με το Ισραήλ.

Νωρίτερα: 

 

Δημοσιεύεται εντός της ημέρας το πρότυπο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού που αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα οικόπεδα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Η Λευκωσία απαντά στις απειλές της Άγκυρας για το ΦΑ

Απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη β’ φάση αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία δια του Υπουργείου Εξωτερικών. Χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ως μια επιπρόσθετη έκφανση της προκλητικής και απειλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, διαμηνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (15.2.2012), σε σχέση με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ανακοίνωσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους όρους χορήγησης και χρήσης των αδειών αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, αποτελεί μια επιπρόσθετη έκφανση της προκλητικής και απειλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. 

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς Κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης / Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988», σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών», τονίζει η Λευκωσία. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις». 

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2011 επαναβεβαίωσε, με αφορμή τις τουρκικές απειλές και παράνομες ενέργειες, «όλα τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των εθνικών πόρων τους, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εξέφρασε επίσης «τη σοβαρή του ανησυχία και προέτρεψε την αποφυγή οποιασδήποτε απειλής ή ενέργειας που στοχεύει εναντίον κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιασδήποτε πηγής σύγκρουσης ή ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο της σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». 
«Το μήνυμα που δόθηκε από την ΕΕ προς την Τουρκία ήταν σαφές και ισχυρό. Όμως, όπως φαίνεται, η Τουρκία επέλεξε την πλήρη περιφρόνηση της ΕΕ», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ. 

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις, όπως καταγράφονται στη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, είναι ανυπόστατες και αντίθετες προς το διεθνές Δίκαιο και συνιστούν προσπάθεια επιβολής θέσεων οι οποίες πηγάζουν από την αλαζονεία του ισχυρού. «Η Τουρκία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στόχος της δεν είναι η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όπως διατείνεται, αφού διεκδικεί για τον εαυτό της σημαντικό μέρος της δυτικής, νότιας και βόρειας περιοχής της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού λαού, άρα και των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στη συνέχεια πως στόχος της Τουρκίας παραμένει η προώθηση των επεκτατικών της σχεδίων στη βάση της γνωστής συμπεριφοράς των απροκάλυπτων απειλών, των παράνομων ενεργειών και του εκφοβισμού. «Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις και απειλές θα καταδικαστούν εκ νέου από τη διεθνή Κοινότητα ως μια σοβαρή πρόκληση κατά της διεθνούς νομιμότητας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου, το οποίο αποτελεί πάντοτε οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της και ασπίδα για προάσπιση των συμφερόντων της», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Επιπλέον, διαμηνύει ότι η ε/κ πλευρά συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού με καλή θέληση και προσήλωση στην επανένωση της Κύπρου και του λαού της. «Η διαδικασία του δεύτερου γύρου χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, ουδόλως σχετίζεται με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Υπενθυμίζεται ότι, έχει ήδη συμφωνηθεί, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, ότι, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα αποτελεί αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης», διευκρινίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί την Τουρκία να τερματίσει την παράνομη, προκλητική και αλαζονική της συμπεριφορά, να απόσχει από απειλές, να προσχωρήσει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να επιδιώξει διευθετήσεις και λύσεις των όποιων, κατ’ ισχυρισμό της, προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο δυστυχώς συνεχίζει να παραβιάζει και να περιφρονεί. «Η πρόκληση έντασης στην περιοχή δεν είναι προς όφελος καμίας χώρας και ασφαλώς δεν είναι προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.