3000 νέες θέσεις εργασίας με επέκταση ωραρίου

 

 

Την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων, με τη δέσμευση ότι αυτό θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, αφού θα ανοίξουν έως και τρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας, ζητούν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Αρκετές οι αντιδράσεις από μικροκαταστηματάρχες.

Νωρίτερα:

Κοινή πρόταση για επέκταση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας, περιλαμβανομένων Τετάρτης και Κυριακής, ολόχρονα, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση, υποβάλλουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. 

Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο εργοδοτικών οργανώσεων, η υλοποίηση της πρότασης αυτής, που μπορεί να εφαρμοστεί δοκιμαστικά για δύο χρόνια, θα ενισχύσει γρήγορα και πρακτικά το λιανικό εμπόριο και την αγορά, θα συμβάλει στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και θα ενισχύσει την πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη. 

«Είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, άμεσα και χωρίς κόστος ή επιδοτήσεις από το κράτος, με μεγάλα οφέλη για την οικονομία», αναφέρουν. 

Οι δύο οργανώσεις σημειώνουν ότι το μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα. «Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ιταλία, η νέα Κυβέρνηση της οποίας, με επικεφαλής τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, εισηγήθηκε την πλήρη ελευθεροποίηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων», αναφέρουν.

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ εξηγούν πως με την επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αυξάνονται αμέσως οι θέσεις εργασίας, αφού θα δημιουργηθούν νέες βάρδιες. 

«Η εφαρμογή του τουριστικού ωραρίου απέδειξε ότι περισσότερες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων δημιουργούν αυξημένες ανάγκες στις επιχειρήσεις, που καλύπτονται με περισσότερες ώρες εργασίας. Συγκεκριμένα, τις καθημερινές υπάρχει συνολική αύξηση έξι ωρών, τις Τετάρτες έξι, τα Σάββατα άλλες έξι και τις Κυριακές 12, σύνολο 30 την εβδομάδα. Για όλες αυτές τις επιπλέον ώρες χρειάζονται επιπρόσθετοι εργοδοτούμενοι και, για να το ζητούν οι επιχειρήσεις, σημαίνει ότι το μέτρο του τουριστικού ωραρίου αποδίδει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρουν παράλληλα ότι με τα εκτεταμένα ωράρια θα αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων, θα αυξηθούν τα εισοδήματα εργαζομένων και θα αυξηθούν επίσης τα εισοδήματα του κράτους από ΦΠΑ, ενώ με την αναζωογόνηση του λιανικού εμπορίου θα υπάρξουν ακόμη αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας. 

Αναφέροντας ότι το 2012 αναμένεται αυξημένο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο λόγω των εμπορικών κινήτρων που πρόσφεραν σε αεροπορικές εταιρείες η Κυβέρνηση και η Hermes, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ σημειώνουν πως για αυτό πρέπει η τουριστική βιομηχανία στο σύνολό της να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός. 

«Για να είναι όμως ουσιαστική η εξυπηρέτηση, είναι απαραίτητο τα καταστήματα να λειτουργούν περισσότερες ώρες, και Τετάρτες απόγευμα και Σαββατοκύριακα μέχρι αργά το βράδυ, με βολικό ωράριο που να εξυπηρετεί όλους αυτούς τους τουρίστες, για να αφήνουν στον τόπο μας το πολύτιμο συνάλλαγμά τους. Αυτό κάνουν όλες οι τουριστικές χώρες, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς», προσθέτουν.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.