Ορφανίδης: Σκληρή κριτική κατά Ευρωπαίων ηγετών

 

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση χρέους, δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Αθ. Ορφανίδης, τονίζοντας την ανάγκη να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη εάν επιθυμούν να σώσουν την Ευρωζώνη.

Μιλώντας σε ερευνητικό κέντρο της Κύπρου, ο κ. Ορφανίδης άσκησε για άλλη μία φορά σκληρή κριτική στην απόφαση εξαναγκασμού των ιδιωτών πιστωτών να αποδεχτούν απώλειες επί των κρατικών ομολόγων που διακρατούν, μια κίνηση που ο ίδιος θεωρεί ότι προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν συλλογικά να πείσουν πως μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα", είπε. "Αντί να βρουν μία ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα, οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να εισάγουν μια νέα παράμετρο στις αγορές κρατικών ομολόγων: υποχρέωσαν τους επενδυτές και τους πιστωτές να απορροφήσουν τις απώλειες στην περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας".

Το μήνυμα που έστειλαν ήταν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων δεν είναι ασφαλεις, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη.
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τόνισε την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής του.
 


 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.