Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης

Tη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 2 Μαρτίου με θέμα τη δημιουργία ενός τείχους προστασίας ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Θα συγκληθεί σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης με αντικείμενο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την επιλογή επικεφαλής των συνόδων κορυφής», ανακοίνωσε το γραφείου του Ρομπάι στις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αναγγελία αυτή γίνεται ενώ κύκλοι του πρακτορείου Reuters έκαναν γνωστό ότι η Ευρωζώνη βάζει τις τελικές πινελιές στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με τη συμφωνία να εγκρίνεται εκτός απροόπτου τη Δευτέρα. «Η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει. Εάν κάποιος δεν σκεφτεί κάτι που θα μπορούσε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα, λογικά θα εγκριθεί τη Δευτέρα», ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η πρόταση κάποιων χωρών της Ευρωζώνης να καθυστερήσει το πακέτο και να δοθεί τελικά μετά τις ελληνικές εκλογές δεν είχε ευρύτερη στήριξη.

Η έκθεση βιωσιμότητας χρέους της τρόικας δείχνει ότι το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 129% του ΑΕΠ το 2020 έναντι στόχου 120% που είχε τεθεί στη συμφωνία του Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, το συμβούλιο Eurogroup θα εξετάσει τη Δευτέρα τρόπους να υποχωρήσει η πρόβλεψη σε επίπεδα κοντά στο 125%, που θεωρούνται αποδεκτά τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από το ΔΝΤ, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι προτάσεις για τη μείωση του χρέους αφορούν σε μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, σε αύξηση της επίσημης χρηματοδότησης πλέον των 130 δισ. ευρώ, πιθανή συμμετοχή της ΕΚΤ και σε αίτημα προς τους ιδιώτες ομολογιούχους να δεχθούν μεγαλύτερο «κούρεμα». «Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα αυτά», αναφέρει η πηγή «αρκεί ένα μέρος από τα παραπάνω για να φτάσουμε κοντά στις προβλέψεις της συμφωνίας του 26ης Οκτωβρίου», συμπληρώνει.

Γερμανία: Στις 22/2 το PSI αν εγκριθεί το «πακέτο» τη Δευτέρα

Εάν το Eurogroup της Δευτέρας δώσει το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου, αναφέρουν παράλληλα στο Reuters πηγές από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, έπειτα από συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν ως προς τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τη νέα σύμβαση είναι ο «ειδικός λογαριασμός» για την εξυπηρέτηση του χρέους και ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών. Μάλιστα, σημειώνει ότι το Eurogroup περιμένει ακόμη γραπτή δέσμευση και από το ΛΑΟΣ για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές!

Σε σχέση με το PSI, η πηγή του πρακτορείου σημειώνει ότι στόχος παραμένουν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα συμμετάσχει η ΕΚΤ. «Το ελληνικό πακέτο ανέρχεται ακόμη στα 130 δισ. ευρώ», αναφέρει, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται πλέον σενάριο για δάνειο-γέφυρα (bridge loan) μέχρι τις εκλογές.

Bloomberg: Μείωση επιτοκίων στα δάνεια και επίσημη συμμετοχή

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με δημοσίευμα του Bloomberg, στο πλαίσιο της προσπάθειας εύρεσης λύσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν αφ’ ενός μείωση επιτοκίων στα έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα και αφ’ ετέρου την αξιοποίηση των εισφορών από την ΕΚΤ για να κλείσει η νέα «τρύπα» χρηματοδότησης που εμφανίζεται στο 2ο πακέτο διάσωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο, σχηματοποιείται συμφωνία, ώστε να μειωθούν τα επιτόκια στην δανειακή σύμβαση. Η Ελλάδα έλαβε το πρώτο πακέτο δανείων 110 δισ. ευρώ τον Μάιο 2010 με επιτόκιο 5% κατά μέσο όρο. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη μειώσει αυτό το επιτόκιο στο περίπου 4% τον Μάρτιο 2011.

Επιπροσθέτως, οι κεντρικοί τραπεζίτες υπονοούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να δρομολογήσει τα μελλοντικά της κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα σε εθνικές κυβερνήσεις και από εκεί στο πρόγραμμα διάσωσης. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει ότι «δεν επιθυμούν να βγάλουν κέρδος από την Ελλάδα», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου.

Η πιο αμφιλεγόμενη πρόταση αφορά την συμμετοχή των εθνικών κεντρικών τραπεζών στην ανταλλαγή ομολόγων, όπου οι τράπεζες θα αποδεχτούν απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην διάθεσή τους. Η Γαλλία είναι ουσιαστικά η μόνη που στηρίζει σθεναρά αυτή την ιδέα.

Η Ολλανδία παράλληλα προωθεί το να επωμιστούν οι ομολογιούχοι με μεγαλύτερες ζημίες, ξανανοίγοντας την συμφωνία PSI και ζητώντας από τους πιστωτές να διαγράψουν περίπου 100 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάχερ παραδέχτηκε, πάντως, ότι όσοι ζητούν μεγαλύτερο PSI είναι «εμφανώς μειοψηφία».

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.