Δάνεια χωρίς εγγυητές & εξασφαλίσεις από Φεβρουάριο

Χαλαρώσεις από το Φεβρουάριο, διέταξε η Κεντρική τράπεζα, για νέα δάνεια, χωρίς εγγυητές και εξασφαλίσεις. Θα επηρεαστούν και οι αναθεωρήσεις δανείων.

Στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη χαλάρωση των κριτηρίων για χορήγηση δανείων προχωρεί με οδηγία της προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της οδηγίας οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν δάνεια χωρίς εγγυητές ή εξασφαλίσεις, ενώ περισσότερη έμφαση θα δίνεται στη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου αφού διαγράφεται η πρόνοια για την απαίτηση πλήρους εξασφάλισης όλων των πιστωτικών διευκολύνσεων. 

Συγκεκριμένα με τη νέα οδηγία θα:

- Εναπόκειται στις τράπεζες να αξιολογήσουν το επίπεδο ιδίας συνεισφοράς που κρίνεται ικανοποιητικό και που αντανακλά τον κίνδυνο κάθε πιστωτικής διευκόλυνσης. 

- Αντικαθίσταται το κριτήριο του λόγου δάνειο προς εισόδημα με το ποσοστό του 80% των διαθέσιμων εσόδων ως κριτήριο αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα. 

- Τα διαθέσιμα έσοδα θα αντιπροσωπεύουν τα καθαρά έσοδα που παραμένουν μετά την αφαίρεση όλων των εξόδων και φόρων του νοικοκυριού και τα οποία μειώνονται κατά 20% ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτα έξοδα χωρίς συνέπειες στην ικανότητα αποπληρωμής. 

Η οδηγία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο διαβούλευσης με το Σύνδεσμο Τραπεζών και την Τρόικα και θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου:

"Εφαρμόζοντας το βασικό κριτήριο που είναι η δυνατότητα αποπληρωμής της πιστωτικής διευκόλυνσης. Η διευκόλυνση θα χρησιμοποιείται πλέον ως δεύτερη γραμμή άμυνας. Παρέχεται αρκετή διακριτική ευχέρεια στις τράπεζες για το τι χαρτιά πρέπει να ζητούν".

Ο Γιάγκος Δημητρίου διευκρίνισε πως η νέα οδηγία δεν θα αφορά μόνο καινούρια δάνεια:

"Και αναθεωρήσεις δανείων, όχι αναδιαρθώσεις. Ανανεώσεις δανείων που εξυπηρετούνται. Δηλαδή αν λήγει μια πιστωτική διευκόλυνση ή επαναδιαπραγματεύονται οι όροι όχι για σκοπούς αναδιάρθρωσης, τότε ισχύει αυτό. 

Στη νέα οδηγία γίνεται αναφορά και για τον τρόπο παραχώρησης δανείων σε ξένο νόμισμα 

Συγκεκριμένα θα: 

- Παρέχει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να μετατρέψει τη σύμβαση σε εναλλακτικό νόμισμα, είτε το νόμισμα στο οποίο λαμβάνει τα εισοδήματα του, είτε στο νόμισμα του κράτους μέλους στο οποίο κατοικεί ή και τις δύο επιλογές. 

- Η τράπεζα οφείλει να ειδοποιεί τον δανειολήπτη σε τακτική βάση εγγράφως τουλάχιστον όταν λόγω της ισοτιμίας το σύνολο του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου αυξάνεται κατά 20%. 

Η Κεντρική πάντως θεωρεί πως οι τράπεζες με την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν μπορούν με τη νέα οδηγία να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. 

Σωκράτης Ιωακείμ

Eφη Αντυπα

26/11/2018>08:50

εδιαφερομαι για ενα δανειο των 2500 ευρω για ιατρικους λογους Κρκινος μαστου και για εμφυτευση μαλλιων στο γιο μου λογω του στρες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

κατερινα κυριακου

25/11/2018>15:00

ενδιαφέρομαι για δανειο 2500 ευρω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Tatiana

12/07/2018>18:39

Daneio amesw

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βασιλική Ζαρκαλή

03/05/2018>12:52

Eνδιαφέρομαι γιά δάνειο 15000 και διάρκεια αποπληρωμής 18 μηνων. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σπυριδουλα

28/03/2018>13:08

Ενδιαφερομαντική για ένα δανειο είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και μπορωτήσω να πληρωρών κάθε μήνα .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θεοχάρη αθηνα.

28/01/2018>13:40

Ενδιαφέρομαι για δάνειο ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ αν δίνετε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αναστάσια

26/01/2018>17:16

Γεια σας ενδιαφερομαι για δανειο για αποπληρομη οφειλον

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σωτηρησ

05/01/2018>12:11

Ενδιαφερομαι για δανειο για ανάπτυξη τησ επιχείρηση μπουγατσα κρεπερι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γεωργία

17/10/2017>17:46

Ενδιαφέρομαι για δάνειο για αποπληρωμή οφειλών

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τσελιου Ευαγγελια

09/02/2018>23:28

Ενδιαφερομαι για στεγαστικο και αποπληρωμων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλλεργη ελενη

30/04/2017>16:46

Θα ηθελα να μαθω για φοιτητικο δανειο χωρις εγγυητες απο ποια τραπεζα δινεται;ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΑΡΙΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

10/05/2017>22:35

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ 7.000

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.