Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της

 

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2012 και 2013 προχώρησαν οι επαγγελματίες αναλυτές, αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το μήνα Φεβρουάριο, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΚΤ μεταξύ των Επαγγελματιών Φορέων Διενέργειας Προβλέψεων (SPF), η οποία περιλαμβάνεται στο δελτίο Φεβρουαρίου, η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2012 και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί 1,1% το 2013.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του SPF από την τελευταία έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η ανάπτυξη για φέτος αναμένετο στο 0,8% και το επόμενο έτος στο 1,6%.

Επίσης, οι τελευταίες προβλέψεις συμπίπτουν με τις χαμηλότερες προβλέψεις του ίδιου του προσωπικού της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκαν το Δεκέμβριο.

Η ''βάση της πιο αρνητικής προοπτικής (οφείλεται) στην επιπρόσθετη δημοσιονομική εξυγίανση σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, στην περαιτέρω σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, στην χαμηλότερη εμπιστοσύνη και γενικά στο υψηλότερο επίπεδο αβεβαιότητας'', αναφέρει η ΕΚΤ.

Τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς η κρίση χρέους οδήγησε σε στασιμότητα την ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και ώθησε ορισμένες χώρες σε ύφεση.

Όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού για τις 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, η έρευνα της ΕΚΤ καταδεικνύει μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω, στον ετήσιο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στο 1,9% για το τρέχον έτος, από 1,8%, που προβλεπόταν προηγουμένως.

Ταυτόχρονα, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω, στο 1,7%, από 1,8%.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.