Υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

 

 

Υποχώρηση του ΑΕΠ τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το ΑΕΠ υποχώρησε το Δ' τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το Γ' τρίμηνο κατά 0,3% στην ευρωζώνη, ενώ ανάλογη μείωση καταγράφηκε και στο σύνολο της ΕΕ. Στην Κύπρο το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση παρέμεινε την παραπάνω περίοδο αμετάβλητο.

Mεταξύ των 12 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ υποχώρησε σε 9, ενώ στην Ιταλία και την Ολλανδία υποχωρεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές βρίσκονται σε ύφεση. Ήδη σε ύφεση και μάλιστα σημαντική βρίσκονται η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το Δ' τρίμηνο του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 0,7%, στην ΕΕ κατά 0,9%, ενώ στην Κύπρο μειώθηκε κατά 0,5% και στην Ελλάδα Κύπρο κατά 1,4%, στην ευρωζώνη μείωση έφτασε στο 7,0%.

Η τριμηνιαία εξέλιξη του ΑΕΠ (Δ' τρίμηνο 2011 σε σχέση με το Γ' τρίμηνο 2011) ήταν στις χώρες της ευρωζώνης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία η εξής: Πορτογαλία -1,3%, Εσθονία -0,8%,Ιταλία -0,7%, Ολλανδία -0,7%, Ισπανία -0,3%, Βέλγιο -0,2%, Γερμανία -0,2%, Αυστρία -0,1%, Κύπρος 0,0%, Φινλανδία 0,0%, Σλοβακία +0,9%.

Αρνητικός ο ρυθμός ανάπτυξης το 4ο τρίμηνο 2011

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2011 κινήθηκε αρνητικά κατά -0,5%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

«Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 είναι αρνητικός και υπολογίζεται σε -0,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010», αναφέρεται. 

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται επίσης στο -0,5%. 

Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς των κατασκευών, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού, όπως και οι τομείς εμπορίου και μεταφορών.

Αντίθετα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς του τουρισμού, των τραπεζών και των υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση την υγεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες.


Η ετήσια εξέλιξη του ΑΕΠ (Δ' τρίμηνο 2011 σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2010) ήταν η εξής: Ελλάδα -7,0%, Πορτογαλία -2,7%, Ολλανδία -0,7%, Κύπρος -0,5%, Ιταλία -0,5%, Ισπανία +0,3%, Βέλγιο +0,9%, Φινλανδία +1,2%, Αυστρία +1,5%, Γερμανία +2,0%, Σλοβακία +3,3%, Εσθονία +4,0%.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.