Μπαράζ Υποβαθμίσεων από Moody's

 

 

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης έξι ευρωπαϊκών χωρών και αλλαγή του outlook για άλλες τρεις, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε Α3 από Α2, της Ισπανίας σε Α3 από Α1, της Πορτογαλίας σε ΒΑ3 από ΒΑ2, της Μάλτας σε Α3 από Α2, της Σλοβακίας σε Α2 από Α1 και της Σλοβενίας σε Α2 από Α1.

Παράλληλα, υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook για την Βρετανία, την Αυστρία και την Γαλλία.

Ο διεθνής οίκος δήλωσε πως προχωρά στις αλλαγές αυτές «προκειμένου να αντανακλάται η ευπάθεια των χωρών αυτών στις οικονομικές συνθήκες τα επόμενα τρίμηνα».

Ωστόσο, ειδικά για τη Γαλλία επισημαίνει «τη συνεχή επιδείνωση του γαλλικού δημοσίου χρέους», το οποίο τη θέτει σε αρνητική θέση σε σχέση με τις χώρες του τριπλού «A». Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός επικινδυνότητας ως προς την ικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να καλύψει τους στόχους της για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια για την αντιστροφή της πορείας του δημοσίου χρέους.

Η απειλή του οίκου Moody's συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση «αποτελεί απόδειξη, στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους της...συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα για οποιονδήποτε σκεφτόταν ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει» το θέμα του χρέους της, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν έλαβε υπ' όψιν την απόφαση του οίκου  Moody's να διατηρήσει το τριπλό «A» της Γαλλίας, καθώς και την μεταβολή της προοπτικής από σταθερή σε αρνητική.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας υπερασπίζεται «τα δυναμικά θεσμικά βήματα που έγιναν στην ευρωζώνη εδώ και μερικούς μήνες, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της διακυβέρνησης και τη ανάπτυξης».

Τονίζει επίσης ότι σημαντικά μέτρα ανάταξης των δημοσιονομικών, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η απόφαση του οίκου Moody's, ακριβώς έναν μήνα μετά την απόφαση του Standard and Poor's να στερήσει τη Γαλλία από το τριπλό «A» συνδέεται με τους κινδύνους που βαρύνουν τη ζώνη του ευρώ.

Πως αντέδρασαν αντέδρασαν Γαλλία, Ισπανία και Αυστρία στην υποβάθμιση του αξιόχρεού τους

Ο Γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, εκτίμησε σήμερα ότι η απειλή του οίκου αξιολόγησης Moody's να στερήσει από την χώρα του το 'τριπλό Α' για την πιστοληπτική ικανότητά της, δεδομένων των οικονομικών-πολιτικών αβεβαιοτήτων "δεν είναι εντελώς αφύσικη". "Χωρίς υπερβολική εγρήγορση, λάβαμε υπόψη μας το θέμα". Όσον αφορά την μετατροπή σε "αρνητική" --από "σταθερή"-- της προοπτικής της οικονομίας της Γαλλίας, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι "δεν θα αλλοιώσει την αξιοπιστία" της οικονομίας της Γαλλίας. "Οι οίκοι αξιολόγησης φρονώ ότι δεν αποτελούν το 'α' και το 'ω' της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, από την πλευρά του χαρακτήρισε "αντιφατική, παράδοξη" την απόφαση του ίδιου οίκου να υποβαθμίσει την ισπανική πιστοληπτική ικανότητα στο Α3, "την ίδια ώρα που επαινεί τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης". Αποδέχθηκε συγχρόνως ότι τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία "δικαίως και προδήλως" τροφοδοτούν φόβους ότι ενδέχεται να μεταδοθούν στις οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας. Εξέφρασε λύπη που μέλη της ευρωζώνης "δεν προσχωρούν στους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής".

Το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας εξέδωσε ανακοινωθέν τονίζοντας ότι στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον ίδιο οίκο--λόγω "της μεγάλης έκθεσης αυστριακών τραπεζών στις περιοχές κεντρικής, ανατολικής Ευρώπης--"δεν ελήφθησαν υπόψη πρόσφατα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης τραπεζών, σε πενταετή ορίζοντα, προϋπολογισμού άνω των 26 δισ. ευρώ". Αλλά και ο αντικαγκελάριος Μίκαελ Σπιντελέγκερ στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες εξέφρασε ελπίδα ότι όταν ο Moody's λάβει υπόψη τα ευεργετικά αποτελέσματα του αυστριακού πλάνου, που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες, αλλά και πρόσφατου νόμου με οικονομικά μέτρα στο αυστριακό κοινοβούλιο, θα αναθεωρήσει επαναφέροντας το 'τριπλό Α' στην αυστριακή πιστοληπτική ικανότητα".

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.