Παρέλυσε η Οικοδομική Βιομηχανία (Photos)

 

Παρέλυσε σήμερα η οικοδομική βιομηχανία.

Οι οικοδόμοι κατέρχονται σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Κατηγορούν τους εργολάβους για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Στη Λευκωσία συγκεντρώθηκαν στο οίκημα της ΠΕΟ, από όπου πορεύθηκαν προς τα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών και επέδωσαν ψήφισμα.

Στο οίκημα της ΠΕΟ, υπολογίζεται ότι έδωσαν το παρών τους 1500 με 2000 απεργοί. Οι απεργοί αξιώνουν να μην υπάρξουν άλλες απολύσεις στον οικοδομικό τομέα ενώ το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Κάτω το χέρια από την ΑΤΑ».

Όπως διαφάνηκε η απεργία δεν δίνει λύση στην εργατική αναταραχή και αναμένεται ότι και σε αυτή την περίπτωση, η υπουργός Εργασίας θα έχει ρόλο διαμεσολαβητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί η χρυσή τομή, τα μέτρα των συντεχνιών αναμένεται να κλιμακωθούν.

 

Το ένα τρίτο των ανέργων στην Πάφο προέρχεται από την οικοδομική βιομηχανία

Με βάση τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ το ένα τρίτο των ανέργων στην Πάφο προέρχεται από την οικοδομική βιομηχανία.

Στη σημερινή προειδοποιητική απεργία στην Πάφο συμμετείχαν τέσσερεις περίπου χιλιάδες οικοδόμοι στους οποίους περιλαμβάνονται Κύπριοι, ομογενείς, κοινοτικοί και εργάτες από τρίτες χώρες. Οι 1500 περίπου δεν εργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια. 

Εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ ανέφεραν ότι η απεργία είναι καθολική. Οι οικοδόμοι ανέφεραν ότι με τις ενέργειες τους περιφρούρησαν την απεργία και έδειξαν την αγωνιστικότητα τους προκειμένου να διατηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. 

Σε μικρό αριθμό εργοταξίων στην Πάφο κοινοτικοί κυρίως εργαζόμενοι πήγαν το πρωί δουλειά αλλά ομάδες περιφρούρησης της απεργίας τους εντόπισαν και τελικά σε συνεννόηση με τις εταιρίες που τους εργοδοτούν τερμάτισαν και αυτοί την εργασία.

 

Nωρίτερα:  

Τριανταπέντε χιλιάδες οικοδόμοι κατέρχονται την Τρίτη σε 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν την απεργία οι εργολάβοι. Οι ζημιές από την απεργία για την κυπριακή οικονομία υπολογίζονται στα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.