Συρρικνώθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας

 

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011, καθώς πλήγηκαν οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, αλλά οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα σχέδια ανοικοδόμησης από την καταστροφή είναι πιθανό να αποτρέψουν μια νέα ύφεση.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 2,3% την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας απότομη πτώση από την ανάπτυξη του προηγούμενου τριμήνου, λόγω του ισχυρού γεν, της μείωσης της ζήτησης από το εξωτερικό και τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, που έπληξαν την παραγωγή.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε κατά 0,6% την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, σε τριμηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, και κατά 0,9% το 2011. 

Το 2010, η ιαπωνική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 4,4%.

Ωστόσο, Υπουργοί και αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη φέτος, καθώς τα κυβερνητικά προγράμματα ανασυγκρότησης από τις καταστροφές της 11ης Μαρτίου άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

Οι σοβαρές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη το Φθινόπωρο διατάραξαν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και την ικανότητα παραγωγής των Ιαπώνων κατασκευαστών, ιδιαίτερα των προμηθευτών ηλεκτρονικών ειδών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, τη στιγμή ακριβώς που ανέκαμπταν από τον σεισμό και το τσουνάμι.

Τον Δεκέμβριο, η Κυβέρνηση υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2012, εκτιμώντας συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας κατά 0,1%, αλλά αναμένει ανάπτυξη 2,2% το επόμενο έτος, που αρχίζει τον Απρίλιο.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.