Από αύριο νέος γύρος αδειοδοτήσεων

 

Αρχίζει τη Δευτέρα επισήμως ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα δώδεκα οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί  οι διαδικασίες και στη βάση ποιων κριτηρίων θα κριθούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Πρόκειται για δημοσίευση της πρόσκλησης για υποβολή ενδιαφέροντος από κράτη ή εταιρείες, για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων δώδεκα οικοπέδων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα δίνεται το δικαίωμα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις δεκαπέντε, εντός ενενήντα ημερών να υποβάλουν δια αιτήσεως το ενδιαφέρον τους για έρευνα και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε οποιοδήποτε από τα δώδεκα υπό παραχώρηση θαλάσσια τεμάχια.

Τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα κριθούν οι εταιρείες δημοσιεύονται μαζί με την ανακοίνωση και αφορούν την τεχνική επάρκεια, την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους και την οικονομική πρόταση τους προς το κράτος.

Στην ανακοίνωση θα γίνεται επίσης αναφορά σε άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, όπως και αναφορά στην ευρωπαϊκή οδηγία που δίνει το δικαίωμα σε ένα κράτος να μην προχωρήσει τελικά σε αδειοδότηση αν κρίνει ότι οι συνθήκες ή το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί δεν ευνοεί το κράτος.
Με βάση τη διαδικασία οι προσφορές των εταιρειών θα αξιολογηθούν εντός έξι μηνών και την τελική απόφαση θα τη λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη δημοσίευση δεν θα περιλαμβάνεται το πρότυπο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού το οποίο, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤΕΝΝΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης από την Υπηρεσία Ενέργειας και τη Συμβουλευτική Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Το συμβόλαιο όταν θα είναι έτοιμο θα προταθεί σε όλες τις εταιρείες που θα επιτύχουν στη διαδικασία. Θα είναι δε, όπως επισήμως δηλώθηκε προ εβδομάδων, βελτιωμένο, σε σχέση με το συμβόλαιο το οποίο υπογράφηκε με την Noble Energy.

Και αυτά ενώ αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου με την οποία θα αφαιρείται από την Υπουργό Εμπορίου, Πραξούλλα Αντωνιάδου, το δικαίωμα διαπραγμάτευσης, καθήκον που θα αναλάβει τεχνική επιτροπή την οποία θα αποτελούν τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου, του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.