Αποκαλυπτικό: Το τελικό προσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και χρονοδιαγράμματα, προβλέπει το τελικό προσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τις τελευταίες και τελικές αλλαγές στο σχέδιο που αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού έβαλε χθες η διυπουργική Επιτροπή. Το τελικό σχέδιο, οποίο έχει εξασφαλίσει ο ΑΝΤ1, θέτει ως βασική προυπόθεση για προστασία της κύριας κατοικίας για περίοδο μέχρι τεσσάρων ετών την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών όσον αφορά την αναδιάρθρωση δανείων, τη διαδικασία διαμεσολάβσης και την υποβολή αίτησης στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας. 

Τα κριτήρια για ένταξη στο σχέδιο προβλέπουν ότι:

-Η αγοραία αξία του υποστατικού δεν υπερβαίνει τις 250 χιλιάδες 
-Το ύψος του δανείου που παραμένει για εξόφληση δεν υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες 
-Το σύνολο της εκτιμημένης αξίας των δικαιούχων και της οικογένειας τους πέραν της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες. 

Το Σχέδιο προνοεί την επιδότηση, από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης των τόκων του ενυπόθηκου δανείου του δανειολήπτη, με σκοπό την εξάλειψη του κινδύνου για εκποίηση της κατοικίας του. 

Για παράδειγμα:


-Ο ΚΟΑΓ θα καταβάλλει τους τόκους του δανείου στο Χρηματοπιστωτικό ΄Ιδρυμα με μέγιστο επιτόκιο 4%. 
-Υψος Δανείου : 100.000 
-Επιτόκιο: 3,5% 
-Ετήσια επιδότηση:3.500 

Η παραπομπή των δικαιούχων για ένταξη στο σχέδιο του ΚΟΑΓ θα γίνεται όπως ανέφερε στον ΑΝΤ! ο Πρόεδρος του Χαράλαμπος Πετρίδης από το Σύμβουλο Αφερεγγυότητας. 

Ο σύμβουλος αφερεγγυότητας, εξήγησε ο κ. Πετρίδης, θα έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία που αφορούν δανεισμό και περιουσιακή στοιχεία και θα έχει μια πλήρη οικονομική εικόνα του δανειολήπτη. 

Ο δικαιούχος του σχεδίου θα καθορίζεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως το ετήσιο εισόδημα να είναι για:

-Οικογένειες χωρίς παιδιά 22.000 
-Κάθε πρόσθετο παιδί συν 2.000 
-Μονογονεϊκές Οικογένειες με 1 παιδί 20.000 
-Κάθε πρόσθετο παιδί συν 2.000 
Οικογένειες με άτομο ή άτομα με ειδικές ανάγκες 33.000 
Μονήρεις    13.000 
Μονήρεις με ειδικές ανάγκες 21.500 

Επιπλέον προβλέπεται ότι: 

- Οι καταθέσεις του αιτητή και των μελών της οικογενειακής του μονάδας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 5.000 συν 1.000 για κάθε πρόσθετο πρόσωπο.

- Το σύνολο της αξίας των μετοχών, χρεογράφων και άλλων παρόμοιων στοιχείων, που είναι στην κατοχή των μελών της οικογενειακής μονάδας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000.

Αποκλείονται από το Σχέδιο οποιεσδήποτε οφειλές τρεχούμενων λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, επενδυτικών και καταναλωτικών δανείων, φορολογικές οφειλές προς το κράτος, οφειλές προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, οποιαδήποτε ιδιωτικά χρέη και πρόστιμα. 

Το σχέδιο καθορίζει ελάχιστη περίοδο μόνιμης διαμονής στην κατοικία τα πέντε χρόνια, ενώ ο αιτητής θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος στη Δημοκρατίας τα τελευταία δέκα χρόνια.Ο προϋπολογισμός του σχεδίου που αφορά κονδύλια από τον προϋπολογισμό  του Υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τετραετία. 


Σωκράτης Ιωακείμ

Λουκια

23/11/2018>19:14

τις ειδησεις τι πηραμεαπο 10 φορες τη καθε μια.Μηπως υπαρχει καποιο προβλημα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.