8 εκατομμύρια ευρώ για αντιμετώπιση της ανεργίας

 

 

 
Το νέο σχέδιο για αντιμετώπιση της ανεργίας, με προϋπολογισμό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για το 2012, το οποίο στοχεύει σε εργοδότηση νέων και μακροχρόνιων ανέργων με κάλυψη του μισθολογικού κόστους από 50-65%, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα τα οποία στοχεύουν στη θωράκιση της αγοράς εργασίας της Κύπρου, παρουσίασε την Τρίτη στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. 

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι το νέο σχέδιο θα σταλεί στους κοινωνικούς εταίρους για να δώσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας εισηγήσεις και σχόλια και στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, ενώ ανακοίνωσε την τροποποίηση των εγγράφων προσφορών για διεκδίκηση έργων του δημοσίου και τον αποκλεισμό από τη διεκδίκηση επιχείρησης/προσφοροδότη που έχει καταδικασθεί για παράνομη, αδήλωτη εργασία ή και για παραβίαση άλλων νομοθεσιών. 

Ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση ειδικής τεχνικής επιτροπής με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα συζητήσει τις πρόσθετες εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί και με όρους εντολής το αργότερο σε ενάμιση μήνα να κωδικοποιήσει αυτές τις εισηγήσεις.

Σε δηλώσεις, ύστερα από σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι πέραν της αξιολόγησης της κατάστασης που βρίσκεται η αγορά εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας κατέθεσε και τους σχεδιασμούς για το νέο σχέδιο που προωθεί αλλά και πρόσθετα μέτρα τα οποία στοχεύουν στη θωράκιση της αγοράς εργασίας της Κύπρου. 

Αναφορικά με το νέο σχέδιο, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους ότι ''είναι ένα σχέδιο με προϋπολογισμό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για το 2012, το οποίο στοχεύει σε νέους άνεργους μέχρι 29 ετών με περίοδο ανεργίας από τρεις μέχρι έξι μήνες και σε μακροχρόνια άνεργους με περίοδο ανεργίας πέρα των επτά μηνών''. 
 
Υπουργείο Εργασίας ή Υπουργείο Ανεργίας;

Με βάση την προοδευτική αύξηση των ανέργων από το 3,7% το 2008 στο 9,1% το 2011 και ο πιο καλόπιστος κριτής αυτής της Κυβέρνησης δεν θα διστάσει να μετονομάσει το Υπουργείο Εργασίας σε Υπουργείο Ανεργίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Γεώργιος Γεωργίου. 

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «αναγνωρίζουμε το πολυεπίπεδο έργο του Υπουργείου Εργασίας. Πλην όμως, οι φραστικές διαβεβαιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης», τόνισε ο κ. Γεωργίου.

Ανέφερε ότι «ελλείπει το όραμα και οι πρακτικοί σχεδιασμοί», προσθέτοντας ότι «έχουμε δώσει το 2011, 98 εκατομμύρια ευρώ ως ανεργιακό επίδομα».

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.