Όχι στο χαράτσι της ΑΗΚ

 

 

 

Την απογευματινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου προκειμένου να ενεργοποιήσει την απόφασή της για λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτή, σε περίπτωση που η ΑΗΚ δεν αναστείλει την απόφασή για επιβολή τόκου στους καθυστερημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

Στη σημερινή συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Χριστοφόρου, ζήτησε την άμεση αναστολή της απόφασης προειδοποιώντας ότι εάν αυτή δεν ανασταλεί θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής την ερχόμενη την Πέμπτη για λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών.

''Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιδείξουμε έστω και την ελάχιστη ανοχή. Θα δώσουμε περιθώριο μιας εβδομάδας στην ΑΗΚ για την κατάργηση αυτού του μέτρου. Αν σήμερα δεν ανασταλεί αυτή η απόφαση θα λάβουμε μέτρα που θα στηρίξουν και θα προστατεύσουν τον Κύπριο καταναλωτή'', ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Χριστοφόρου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΑΗΚ ως ''ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη την επιβάρυνση'' σε βάρος των καταναλωτών.

Ο Αντιπρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πιστέντης, δεσμεύτηκε να μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ για να επανεξετάσει το όλο θέμα. Το ΔΣ της Αρχής θα συνέλθει στις 15:00.

Ο κ. Πιστέντης υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασης, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θεωρείται ότι είναι αποτρεπτικό και όχι φοροεισπρακτικό αλλά και ως κίνητρο για την ανάκτηση των χαμένων εισοδημάτων της Αρχής.

Πάντως, στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι ο Υπουργός Εμπορίου μπορεί δυνάμει του άρθρου 88 της σχετικής νομοθεσίας να δώσει εντολή στην ΡΑΕΚ όπως δώσει οδηγίες στην ΑΗΚ να μην διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις ευάλωτες ομάδες. Αυτό επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ λέγοντας ότι η μόνη δυνατότητα παρέμβασης που έχει ο αρμόδιος Υπουργός σε θέματα τιμών είναι η εντολή στην ΡΑΕΚ για παροχή Υπηρεσιών Δημόσιας Ωφελείας.

ΕΥΡΩΚΟ: «Επιβάλλεται να τεθεί τέρμα στο χαράτσι της ΑΗΚ»


Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος στην πρόταση για ακύρωση της απόφασης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να επιβάλλει επιβαρύνσεις στους απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο απάνθρωπο από το να απειλείς τους πολίτες μέσα στο καταχείμωνο, με διακοπές ρεύματος επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ. Το ρεύμα δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι κοινωνικό αγαθό και απαραίτητη προϋπόθεση ανθρώπινης διαβίωσης.

Η απόφαση για πρόσθετες επιβαρύνσεις στο ρεύμα πρέπει να ακυρωθεί, γιατί πλήττει καίρια τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα του λαού, όπως τους πολύτεκνους, τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους και επιδεινώνει δραματικά το επίπεδο διαβίωσης χιλιάδων νοικοκυριών. Προκαλεί επίσης έντονα συναισθήματα αγανάκτησης ανάμεσα στους πολίτες, που καλούνται να αναλάβουν το τεράστιο βάρος των συνεπειών της ανικανότητας της κυβέρνησης, η οποία κατέστρεψε την ενεργειακή υποδομή της Κύπρου στις 11 Ιουλίου 2011», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωργάλλας , καταλήγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από το κατοχικό καθεστώς. 

"Όχι στο χαράτσι της ΑΗΚ", αναφέρουν και οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δηλώνει την αντίθεση του στην απόφαση της ΑΗΚ για επιβολή επιβαρύνσεων στους καθυστερημένους λογαριασμούς (5 ευρώ πρόστιμο για την καθυστέρηση συν 5% τόκο επί του λογαριασμού) και ζητά την άμεση ακύρωση της απόφασης, σε σημερινή ανακοίνωση του Κινήματος.  

«Οι Οικολόγοι καλούν την ΑΗΚ να ακυρώσει την άδικη αυτή απόφαση. Καλούν επίσης την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες των λαθών της και να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών με μέτρα κοινωνικής συνοχής. Ένα τέτοιο μέτρο, αναφέρουν, θα μπορούσε να ήταν η υιοθέτηση της πρότασης των οικολόγων για εγκατάσταση 5000 φωτοβολταϊκών στεγών σε σπίτια πολύτεκνων οικογενειών. 

Τέλος, οι Οικολόγοι επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην επέκταση της συμφωνίας για το κατοχικό ρεύμα. 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.