Συνεδριάζει το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών

 

 

 

Συνεδριάζει το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών για να συζητήσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με στρατηγικό επενδυτή ή συνεργάτη και παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στις ΚΑ, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στο κεφάλαιο της εταιρείας.

Όπως είχαν ανακοινώσει στις 3 Φεβρουαρίου οι ΚΑ, μέχρι στιγμής τίποτα το συγκεκριμένο δεν έχει τεθεί υπόψη τους σε σχέση με το θέμα στρατηγικού επενδυτή. 

Η συνεδρία του ΔΣ των ΚΑ γίνεται υπό το φως της εξαγγελίας του Υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ στη Λευκωσία, στις 2 Φεβρουαρίου, ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την μετοχοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Καζαμίας, ''ήδη έχουμε ετοιμάσει πρόταση την οποία θα στείλουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη ή τη μεθεπόμενη συνεδρία όπου ζητώ τη λήψη απόφασης, η Κυβέρνηση ως ο βασικός μέτοχος των Κυπριακών Αερογραμμών, να ανακοινώσει απόφαση ετοιμότητας διαπραγμάτευσης με στρατηγικό επενδυτή ή συνεργάτη μη αποκλειόμενης και της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου''. 

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι ''επειδή αυτή τη στιγμή φτάσαμε στην ώρα μηδέν πρέπει να γίνει μια κίνηση, η οποία να είναι καταλυτική''. Και δεν μπορεί, συμπλήρωσε, ''αυτή η κίνηση να είναι μια σαν αυτές που γίνονταν στο παρελθόν, απλά για να λύσουμε το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα''.

 Επείγουσα η κατάσταση των ΚΑ λέει η Κυβέρνηση

Επείγουσα και δύσκολη, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, την κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την ατζέντα του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτή.

Μιλώντας το μεσημέρι στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς εάν το θέμα βρίσκεται στην αυριανή ατζέντα του Υπουργικού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ζήτημα δεν είναι σημερινό, αλλά πρόκειται για απόφαση που είχε λάβει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου οικονομικών μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων ημικρατικών οργανισμών, που περιλάμβανε και τις Κυπριακές Αερογραμμές.

 ''Είναι επείγουσα, είναι δύσκολη η κατάσταση και οι ΚΑ μαζί με το ΥΠΟΙΚ αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων. Είναι δύσκολη εποχή για τις διεθνείς αερομεταφορές, οι οποίες δέχονται ένα ισχυρό πλήγμα έναντι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης''. Μεγάλες εταιρείες με πολύ μεγάλη ιστορία τελικά χρεοκοπούν, σημείωσε.

 

Την παραίτηση του ΔΣ των ΚΑ αξιώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών αξιώνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως δεν μπορεί το συμβούλιο αυτό να διαχειριστεί πολιτική ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. 

Δεν υπάρχει κανείς στρατηγικός επενδυτής που να ρισκάρει τα λεφτά του για να κάνουν κουμάντο οι διορισμένοι της αριστερής κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, είπε ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαχειριστικές ζημιές στις Κυπριακές Αερογραμμές μπορεί να αγγίζουν τα 40-50 εκατομμύρια. «Κάποιοι στο ΔΣ της εταιρείας έχουν ευθύνη και δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν την πορεία εξυγίανσης. Έχουν βαρύτατες ευθύνες και θέλουμε να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα να μην αναμένει η κυβέρνηση πως με τη δική μας υπογραφή θα πάρουμε άλλες δεκάδες εκατομμύρια από τα καταχρεωμένα νοικοκυριά, από τους ανυποψίαστους πολίτες και τους βαριά φορολογούμενους για να τα δώσουμε σε μια διοίκηση αποτυχημένη που έφερε τις Κυπριακές Αερογραμμές προ του κλεισίματος», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «το πρώτο πράγμα που πρέπει να πράξουν είναι η παραίτηση αυτού του συμβουλίου και δεν μπορεί αυτό το συμβούλιο να διαχειριστεί πολιτική ιδιωτικοποίησης. Ένα συμβούλιο που δεν πιστεύει στην ιδιωτικοποίηση».

Ερωτηθείς εάν εκτιμά πως θα εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής για τις Κυπριακές Αερογραμμές ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στη Eurocypria. «Τότε που οδήγησαν τη Eurocypria στο οικονομικό νεκροταφείο, της έκαναν και το μνημόσυνο πωλούσαν φρούδες ελπίδες στο λαό και στους εργαζόμενους ότι θα εξεύρουν στρατηγικό επενδυτή», ανέφερε o κ. Νεοφύτου, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο αερομεταφορέων.

 

ΕΥΡΩΚΟ: « Υποστηρίζουμε την εμπλοκή επενδυτή, αρκεί να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ΚΑ»

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την εμπλοκή στρατηγικού επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας τόνισε:

«Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ υποστηρίζει την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές, αρκεί η ενέργεια αυτή να γίνει κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών ως Εθνικού Αερομεταφορέα της Κύπρου και ταυτόχρονα να προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, του κράτους και των πολιτών» είπε ο κύριος Γιωργάλλας και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημα της από την EUROCYPRIA. Με αποτέλεσμα η κυβερνητική απραξία να επιδεινώνει τα προβλήματα, να παρατείνει την αγωνία και να πλήττει τη σημερινή αξία της εταιρίας. Η περιπέτεια των Κυπριακών Αερογραμμών θα ήταν σήμερα παρελθόν αν η κυβέρνηση με τη γνωστή υπεροψία των στελεχών της δεν απέρριπτε όλες τις εισηγήσεις που τέθηκαν έγκαιρα ενώπιον της για την εξυγίανση των αερομεταφορών του τόπου. Οι αποφάσεις που δεν πάρθηκαν τους προηγούμενους μήνες επιβάλλεται να παρθούν τώρα πριν να είναι αργά».

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.