Αμετάβλητη η εξάρτηση από τον ΕLA

Στο ίδιο επίπεδο με αυτό του προηγούμενου μήνα, στα συνολικά 8,51 δισεκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε τον Ιανουάριο του 2015 η εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και από πράξεις νομισματικής πολιτικής (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -ΕΚΤ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μηνιαίο ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ο ELA που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της η Τράπεζα Κύπρου, παρέμεινε τον Ιανουάριο στα 7,40 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ήταν και τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε μειωθεί κατά 74 εκ. ευρώ.

Εξάλλου, η εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από πράξεις νομισματικής πολιτικής (απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ), παρέμεινε επίσης στα ίδια επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου του 2014, στο 1,11 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2014, η απευθείας χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών από την ΕΚΤ είχε σημειώσει σημαντική αύξηση 226 εκατομμύρια ευρώ, στο 1,11 δισ. ευρώ, μετά τη μείωση τους στα 890 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο του 2014), από 920 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Το σύνολο του ενεργητικού της ΚΤ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στα 11,73 δισ. ευρώ, από 14,24 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014.

Η μείωση του ενεργητικού της ΚΤ οφείλεται στη σημαντική μείωση κατά 2,15 δισ. ευρώ της εξάρτησης της Τράπεζας Κύπρου από τον ELA, η οποία υποχώρησε από 9,55 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, στα 7,40 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.