Α. Νεοφύτου: Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές φέτος

Αδύνατη χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον επόμενο χρόνο, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συναντήθηκε με τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπουρ Ρος και τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζον Χούριγκαν, αναφέρθηκε και στα θέματα της μείωσης των επιτοκίων και των εκποιήσεων.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ούτε και τον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επιπρόσθετη στήριξη, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθειά της να παραμείνει στο ευρώ, τονίζοντας πως δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια Ελλάδα της δραχμής. Ανησυχούμε, πρόσθεσε, από τις αρνητικές επιπτώσεις και κινδύνους από μια Ελλάδα απομονωμένη από τους εταίρους της. 

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση που είχε, στην Πινδάρου, με τον μεγαλομέτοχο και αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπουρ Ρος και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τζον Πάτρικ Χούριγκαν. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε την μείωση των επιτοκίων. Υποστήριξε όμως ότι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης των βιώσιμων δανείων. Αυτό, τόνισε, θα αποβεί εις όφελος της οικονομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νοικοκυριών αλλά και του τραπεζικού συστήματος. 

Απο πλευράς Τράπεζας Κύπρου, αναλύθηκαν τα σχέδια της επόμενης μέας και υπογραμμίστηκε η ισχυρή θέληση να υπάρξει συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης. 

Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες προγραμματίζει συναντήσεις με όλα τα κόμματα. 

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την κατάθεση του πέμπτου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα αλλά και με τροπολογία του νόμου για τις εκποιήσεις σε σχέση με την πρώτη κατοικία, θα προχωρήσει η εφαρμογή. Τα δανεικά, σημείωσε, δεν είναι αγύριστα, και πρέπει να υπάρχει το εργαλείο γι αυτούς που δανείζουν τα χρήματα των καταθετών να μπορούν να τα εισπράξουν 

Αυτή η εξέλιξη, κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θα στείλει και τα σωστά μηνύματα στο εξωτερικό, για την πλήρη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.Νωρίτερα σήμερα.


Η Ελλάδα με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες αλλά ούτε και τον επόμενο χρόνο και θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τους θεσμούς, εκτιμά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εκφράζοντας, ωστόσο, στήριξη στην προσπάθεια της χώρας να παραμείνει το Ευρώ.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε επίσης την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, θέση την οποία μετέφερε στους Γουίλπουρ Ρος και Τζον Χούριγκαν, σε συνάντηση που είχε μαζί τους γύρω στις 10 το πρωί, πριν από συνάντηση που είχε  με την Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ)

Σε δηλώσεις του μετά από τις δύο συναντήσεις και ερωτηθείς σχετικά το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την κατάθεση τις επόμενες μέρες και του 5ου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα αλλά και την τροπολογία για  αναστολή της εφαρμογής του Νόμου περί εκποιήσεων για την 1η κατοικία μέχρι το τέλος Μαρτίου, “θα βρούμε τον τρόπο να στείλουμε τα σωστά μηνύματα πως έχουμε μια αξιόπιστη χώρα και πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πλήρη σταθεροποίηση του συστήματος”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια ότι η αναβολή του Νόμου Περί Εκποιήσεων δεν είχε οποιοδήποτε ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο για τον λόγο ότι έτσι κι αλλιώς ο Νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την έγκριση των κανονισμών, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν ακόμη ενώπιον της Βουλής.

Συνάντηση με Χούριγκαν


Ο κ. Νεοφύτου ρωτήθηκε σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Κύπρου Γουίλπουρ Ρος και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούριγκαν, και είπε πως ήταν μια παραγωγική συνάντηση.

Διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους των τραπεζιτών, εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του ΔΗΣΥ. “Χαιρετίσαμε τη μείωση κατά 1% των δανειστικών επιτοκίων αλλά τονίσαμε ότι δεν είναι αρκετή γιατί πόρρω απέχουν τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο από το μέσο όρο της Ευρώπης, και αυτό γονατίζει την κυπριακή οικονομία και δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά στην Κύπρο”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι οι Τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν τάχιστα στην αναδιάρθρωση βιώσιμων δανείων, κάτι που θα αποβεί προς όφελος της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος.

Πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση εξέφρασε τη θέση του κόμματος για τις εκποιήσεις πως χρειάζεται ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη κοινωνία ότι τα δανεικά δεν είναι και αγύριστα, ενώ αυτός ο νόμος θα αποτελέσει ένα εργαλείο και για αναδιάρθρωση των δανείων.

Ελλάδα


Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Νεοφύτου είπε αρχικά πως σε αυτό τον τρόπο πρέπει να εγκαταλείψουμε τα συνθήματα και να γίνουμε πραγματιστές, και πρόσθεσε πως οι καθαρές ιδεολογικές τοποθετήσεις απέτυχαν μόλις εφαρμόστηκαν στην πράξη.

“Προτού καν το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο διαβάσει την απόφαση του Γιούρογκρουπ, έβγαλε δεκάδες ανακοινώσεις που πόρρω απέχουν δυστυχώς από τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής”, είπε και πρόσθεσε πως μια αντικειμενική ανάλυση του κειμένου απέχει πολύ από τις ανακοινώσεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η Ελλάδα πήρε μια τετράμηνη παράταση του Μνημονίου, το οποίο δεν καταργήθηκε και δέχθηκε τη συνέχιση της ύπαρξης της Τρόικας αλλά με άλλη ονομασία (θεσμοί). “Η Ελλάδα δέχθηκε τη συνέχιση της εποπτείας από την Τρόικα – σήμερα τους θεσμούς – και όπως προέβλεπε και η απόφαση, μέσα στα χρονικά πλαίσια η ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε στους θεσμούς τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα αξιολογούνται. Ολα σε σχέση με το πρόγραμμα και Μνημόνιο”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, τις συμπεριφορές των αγορών και τη διακύμανση των spred των ελληνικών ομολόγων αλλά και την αξιοπιστία της χώρας δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της που ανέρχονται στα 30 δις ευρώ εντός του 2015. “Θα χρειαστεί ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα για να μπορέσει να εξασφαλίσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την Τρόικα ή τους θεσμούς όπως λέγεται σήμερα”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματός του για στήριξη της Ελλάδας και στήριξη της εθνικής προσπάθειας να παραμείνει στο Ευρώ. “Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις θέσεις της νέας Κυβέρνησης της Ελλάδας, που παρά τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς, με τις προτάσεις της στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη πως θέλει την παραμονή της στο Ευρώ”, είπε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να στηρίξει μια Ελλάδα της δραχμής γιατί ανησυχεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στους Έλληνες και στην κοινωνία, αλλά και τις εθνικές επιπτώσεις και κινδύνους από μια Ελλάδα απομονωμένη από τους εταίρους της.

Μάριος Αδάμου

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.