Η ΕΤΕπ μελετά τη χρηματοδότηση τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μελετά τη χρηματοδότηση της ανέγερσης τερματικού αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών στο Βασιλικό.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα ανέρχεται στα €30 εκατομμύρια με το συνολικό κόστος του έργου να υπολογίζεται στα €40 εκατομμύρια.

Το έργο αφορά την κατασκευή τερματικού δυναμικότητας 210.000 τόνων για την αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανέγερση του τερματικού θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό των αποθεμάτων που ο ΚΟΔΑΠ διατηρεί στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι με βάση κοινοτικές οδηγίες, τα κράτη-μέλη πρέπει να διατηρούν στρατηγικά αποθέματα 90 ημερών.

«Το έργο στοχεύει να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου με την αύξηση του ποσοστού των αποθεμάτων πετρελαιοειδών που διατηρούνται στη χώρα. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες υποδομές αποθήκευσης στη Λάρνακα, που δεν είναι πλέον κατάλληλες για τον σκοπό αυτό», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΕπ. Η δημοσιοποίηση του έργου, όπως αναφέρεται, δεν σημαίνει αυτόματα και χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε συνεδρία του στις 16 Ιουλίου 2014 την οριστική μετακίνηση των κρατικών διυλιστηρίων και μονάδων αποθήκευσης πετρελαιοειδών τ ΚΟΔΑΠ από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει την Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚετΑΠ) ως οργανισμό υπό αποκρατικοποίηση.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.