Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ το “πακέτο Γιούνγκερ”

Τα συμπεράσματα που θα υιοθετηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέθηκαν επί τάπητος στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Το λεγόμενο “πακέτο Γιούνγκερ” βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις και στοχεύει στη στήριξη των επενδύσεων σε υποδομές όπως τα ευρωζωνικά κι ενεργειακά δίκτυα, οι μεταφορές κι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο δεύτερος, στη δημιουργία ενός καταλόγου έργων, με στόχο την άντληση χρηματοδότησης από Ευρωπαίους επενδυτές. Κι ο τρίτος πυλώνας αφορά στη βελτίωση του επενδυτικού κι επιχειρηματικού κλίματος, με την άρση εμποδίων για επενδύσεις και τη δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών.
 
Ο κ. Πετρίδης στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες του Συμβουλίου τόνισε πως η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως τη φιλοσοφία του Σχεδίου Γιούνγκερ, που στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων επενδυτικών πόρων που αδυνατούν να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Η πρωτοβουλία, πρόσθεσε, αφορά στην κινητοποίηση επενδύσεων παράλληλα με την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου - και τα στοιχεία αυτά συνάδουν πλήρως με την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια της Κύπρου.
 
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται επίσης παράγραφος για τα θέματα φορολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η Κύπρος υποστηρίζει τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής, χωρίς όμως αυτό να ισοδυναμεί με τη φορολογική εναρμόνιση.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.