Δραματική αύξηση εξαφανίσμένων παιδιών ελέω πολέμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Έκθεση που εκδόθηκε με αφορμή την 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί, σύμφωνα με την ομοσπονδία Missing Children Europe, βασική αιτία κινδύνου για χιλιάδες παιδιά, που βρίσκονται εκτεθειμένα στα κυκλώματα βίας, εμπορίας, σεξουαλικής κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εξαφάνισης τους.

Έκθεση που εκδόθηκε με αφορμή την 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών καταγράφει 2,100 εξαφανίσεις παιδιών στην Ουκρανία τις πρώτες 60 μέρες του πολέμου.

Γίνεται μάλιστα σύγκριση με το 2020, όταν στην χώρα αναφέρθηκαν μόλις 182 περιπτώσεις εξαφανίσεων.

Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι εντοπίστηκαν δεκάδες παιδιά που διέφυγαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανασυνδέθηκαν με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ουκρανής Επιτρόπου Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 232 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 427 παιδιά τραυματίστηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Missing Children Europe

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη, να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε όλα τα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, με ασφάλεια. Για αυτό, απαιτείται επένδυση στις δυνατότητες της τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας 116000 στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες.

Στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκά εναρμονισμένη γραμμή 116000 λειτουργεί σε 24ωρη βάση από το Hope For Children, το CRC Policy Center και τον ΣΠΑΒΟ.

Για το σκοπό αυτό, οι τρεις οργανισμοί υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργεί από εθνικούς οργανισμούς σε 32 χώρες στην Ευρώπη.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...